Jämställdheten måste öka
Jämställdhetsfrågorna hör till de områden där arbetsgivare och arbetstagare är överens om att flytta fram positionerna. Det har också varit utgångspunkten för att etablera ett särskilt jämställdhetsområde i Utvecklingsrådets regi. För en hel del återstår att göra.
En förstärkt lagstiftning och krav på att årligen diskutera och revidera åtgärdsplaner är viktiga åtgärder för att utveckla jämställdheten inom staten. Ändå finns tecken på svårigheter att komma framåt.
Trots mångårigt arbete rapporteras fortsatta löneskillnader mellan könen som parterna försöker lösa i centrala och lokala överenskommelser. Sexuella trakasserier uppges också som relativt vanligt förekommande. Två av tio statligt anställda kvinnor uppger att de blir trakasserade på grund av sitt kön, vilket är vanligare än vad som uppges inom andra sektorer. Särskilt höga tal uppges inom delar av den statliga verksamheten, som polisväsendet och försvaret (SCBs arbetsmiljöundersökningar).
Vad kan man då göra?
Utvecklingsrådet är parternas gemensamma organ för att förnya verksamheter och arbetsplatser inom den statliga sektorn. Här arbetar arbetsgivare och fackliga organisationer mot gemensamt formulerade mål och med stark lokal anknytning. Ett av rådets viktiga utvecklingsområden rör just jämställdheten.
Under senaste året har man prövat nya sätt att aktivera arbetet. Parterna kan nu summera de inledande erfarenheterna av en utbildningssatsning inom jämställdhetsområdet. Drygt dussintalet myndigheter har genom utbildningen av s k utvecklingsagenter skaffat sig en intern kvalificerad kompetens att driva fortsatt arbete. Utvecklingsrådet kommer under de närmaste åren att ge konsultstöd till ”agenterna” och det nätverk som etablerats. Dessutom kan de lokala parterna söka ekonomiska bidrag för de projekt som planerats under våren och nu börjar ta form.
En förutsättning är – som alltid i Utvecklingsrådets satsningar – att de lokala projekten kan drivas gemensamt med stöd från berörda parter på arbetstagar- och arbetsgivarsidan och att de berörda myndigheterna också lägger in egna resurser. Det handlar ju ytterst om att visa eget engagemang och att prioritera i den egna verksamheten. Enligt överenskommelser som gjorts med myndigheterna kommer utvecklingsagenterna på sikt också att kunna lånas ut till andra arbetsplatser än de egna. På så sätt kan effekterna av utbildningen och spridningen av erfarenheter bli än större.
I maj färdigställs en utvärdering av den genomförda utbildningen med hjälp av forskare från Uppsala. Kanske kan utvärderingsresultaten ge impulser till fortsatta satsningar och fler intresserade myndigheter.
Utvecklingsrådet har tidigare i vår lanserat boken Staten var en man…? författad av historieprofessorn Ann-Sofie Ohlander från Örebro universitet. Den ger en historisk tillbakablick på hur kvinnorna kommit in i statsförvaltningen och hur de blivit bemötta av sina manliga kollegor.
Ytterligare en bok har kommit ut i dagarna. Den heter Stopp! – Om trakasserier på grund av kön och bygger på en konferens som anordnades förra året. Boken har skrivits av Roland Cox och är kompletterad med faktamaterial som ska fungera som kunskapskälla och inspiration i det fortsatta arbetet.
Vad är egentligen sexuella trakasserier? Är det en privatsak mellan utövaren och den som är utsatt eller berör det arbetsplatskultur, organisation och ledarskap? Går det att förebygga? Ämnet berör oss alla – chefer, fackliga funktionärer liksom övriga anställda. Beställ gärna boken (info@utvecklingsradet.se) och räkna med att den orsakar såväl en del upprörda känslor som igenkännande skratt.
Under 2001 tillkommer ytterligare ett par utvecklingsområden, enligt rådets planer. Vi diskuterar nu att stimulera det statliga utvecklingsarbetet inom två mycket centrala områden. Det gäller dels stress och utbrändhet, dels de äldres arbetsmiljö. Är du intresserad av att följa verksamheten, så finns mer information att hämta på www.utvecklingsradet.se.
Folke K Larsson
Utvecklingsrådet
Utvecklingsrådet för den statliga sektorn är en ideell förening. Medlemmar är Arbetsgivarverket, OFR (där ST ingår), Saco-S och Seko. Ordförande i styrelsen är Birgitta Isaksson Pérez, chef för Arbetsgivarverket. Gunnar Johanson, STs kanslichef, är vice ordförande.
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.