Jag har inte begärt försäkringarna

DEBATT: FÖRSÄKRINGAR2010-03-23

Jag tänker på hur mycket tid jag måste lägga ned för att bli av med STs välvilja att hjälpa mig med sådant jag inte vill ha, skriver Tomasz Striner, ST-medlem i Malmö, som är kritisk till STs medlemsförsäkringar.

Som ny medlem i ST har jag haft höga förväntningar på att mitt fackförbund är till för mitt eget bästa. Mina förväntningar fick sig nyligen en törn och får mig på allvar att överväga om medlemskapet är något bra för mig.

Anledningen till detta är ett besked om löneavdrag som
nyligen damp ner i min brevlåda. Beskedet var utställt av försäkringsbolaget Förenade Liv och rörde en liv- och sjukförsäkring som jag aldrig beställt. Sammanlagt skulle 1 776 kronor per år dras från min lön, fick jag det till efter att ha räknat samman månadskostnaderna för de bägge försäkringarna.

Efter att förgäves ha försökt få besked från Förenade Livs kundtjänst började jag bli både orolig och arg. Som tur är kom jag på att jag fått några konstiga brev från försäkringsbolag samtidigt som jag fick brev med bekräftelse om mitt medlemskap i ST. Brev som jag inte kan komma ihåg klart angav att jag tecknat försäkringar.

Efter telefonkontakt med ST har jag fått reda på att det automatiskt med medlemskap i ST följer en avtalsbindning vad gäller försäkring i såväl Förenade Liv som Trygg-Hansa. Vill jag inte ha försäkringarna måste jag själv säga upp dem, fick jag reda på av en hjälpsam tjej i STs medlemskontakt. Hon sa att försäkringarna jag påtvingats är en »förmån« som jag får genom mitt medlemskap, men att hon kunde se till så att jag blev av med försäkringarna.

Nu väntar jag på att löftet ska förverkligas. Jag tänker dock också på varför ST har utsatt mig för försäkringsbolagens avtalstvång. Vet inte ST om att negativ avtalsbindning är ett oskäligt sätt att binda kunder på och speciellt om det utförs på ett sådant sätt som i mitt fall? Som jurist reagerar jag starkt på detta och blir förbannad över den tid jag tvingats lägga ned för att bli av med de försäkringar som jag inte begärt eller velat ha. Jag tänker också på hur mycket tid och vaksamhet jag måste lägga ned för att bli av med STs välvilja att hjälpa mig med sådant jag inte vill ha. Mest tänker jag dock på att det kanske är bäst att byta fack, så slipper man alla problem.

Tomasz Striner
jurist och ny ST-medlem i Malmö

Svar: Medlemsförsäkringarna är bra

Medlemmarna i ST erbjuds försäkringar inom samma regelverk som medlemmar i övriga fackförbund; försäkringar följer med medlemskapet. Vid sidan av det fackliga arbetet för bra lön och anställningsvillkor är trygghetsfrågor en viktig förbundsfråga. I våra medlemsundersökningar är bra medlemsförsäkringar den viktigaste och mest uppskattade förmånen.

Alla medlemmar kan inte heller teckna privata försäkringar på grund av de hälsokrav som gäller. Genom de generösa villkor som gäller för STs medlemsförsäkringar så kan de som inte klarar hälsokrav få bra försäkringar för till exempel inkomstförluster vid långvarig arbetsoförmåga.

STs försäkringar ger också hela medlemmens familj en ökad trygghet, då familjen innefattas i flera villkor.

Vid en jämförelse mellan premier för privata försäkringsalternativ och STs medlemsförsäkringar är medlemsförsäkringarna mycket bra och prisvärda.

Under de tre första månaderna är försäkringarna kostnadsfria. Det är en trygghet då det inte alltid är så att medlemmen har en försäkring sedan tidigare. ST har en överenskommelse med försäkringsbolagen att de i god tid innan de tre premiefria månaderna löper ut tydligt ska informera medlemmen om att premier ska betalas den fjärde månaden. När det gäller Förenade Liv så följer premien med förbundsavgiften. Den medlem som missar att avbeställa försäkringen trots information brukar omgående få tillbaka de inbetalda premierna. Vi beklagar att du fått merarbete genom försäkringskontakter som inte fungerat så bra. Förhoppningsvis har du fått premierna återbetalda och finner i övrigt det positivt att stanna kvar som medlem ST.

Eva Thim Karlsson
försäkringsansvarig på Fackförbundet ST

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA