Ja till folkomröstning 1  

DEBATT2005-03-15

Tio socialdemokrater försökte på DN Debatt den 22 februari frammana en egen

Europa-vision. De refererar till president Chirac som byggt sitt engagemang på tankar om frihet, jämlikhet och broderskap – förlåt, frihandel, fred och välfärd var det.

De tio avslöjar att de sent omsider också kommit underfund med vad två riksdagspartier och Junilistan kommit fram till, nämligen att väljarna varit mer klarsynta än fem partiers riksdagsledamöter.

Men vilka underliga slutsatser man drar av de senkomna insikterna.

»Sverige är i EU för att stanna.« Ja, det kan jag också hålla med om, med tillägget – tills det krackelerar och återgår i sina naturliga beståndsdelar.

»Om det bröt ihop skulle vi tvingas uppfinna det igen.« Väntar man sig måhända då att Sovjetunionen ska uppfinnas igen?

»EU måste komplettera och stödja medlemsstaterna« Javisst. Men EUs grundval utgörs ju av fri rörlighet för kapital, tjänster, varor och människor. Åtminstone två utav dessa kan väl anses ha medverkat till de nackdelar som de tio exemplifierar med alkoholpolitiken och riskerna för ett alltför liberalt tjänstedirektiv?

»Demokratin och parlamentarismen måste stärkas«. Ja, om de hade uteslutit första ordet så kunde jag tro på ärligheten i deras uppsåt. När de av prestigeskäl och lojalitet mot sina riksdagsledamöter motarbetar en folkomröstning om EU-konstitutionen, så ökar de bara skammen genom att påstå att demokratin ska stärkas.

Parlamentarismen behöver förvisso stärkas på så sätt att fem riksdagspartiers nuvarande ledamöter inser att de är valda ombud för Sveriges folk och inte för »översåtarna« i regering och ministerråd.

Eftersom man gång på gång sedan vi gick med i EU visat att man inte förstått att detta gäller även i EU-frågor så är det självklart att väljarna hyser misstro mot ifrågavarande riksdagsledamöters omdömesförmåga.

Folkomröstning, ja – evig skam över oss som engagerat oss i politiken, nej !

L-G Hillerslätt

Upplands Väsby

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA