Bild: Eva Edsjö

Föräldraförsäkringen behöver fortsätta utvecklas

DEBATT: FÖRÄLDRAFÖRSÄKRINGEN2024-09-20

Det finns mycket att göra för att föräldraförsäkringen ska kunna bidra till att vi närmar oss ekonomisk jämställdhet, skriver TCOs ordförande Therese Svanström. Hon efterlyser politiker som visar mod och lägger fram förslag för att utveckla föräldraförsäkringen.

I år fyller föräldraförsäkringen 50 år. Den revolutionerade synen på ett jämställt föräldraskap, men kallades för ett vansinnigt förslag av motståndarna när den presenterades.

Under det halvsekel som gått sedan införandet har föräldraförsäkringen både debatterats och förändrats. Ofta har det handlat om att män ska vara föräldralediga i större utsträckning. Försäkringen har förlängts, ersättningsnivåer förändrats och vi har fått både en första, andra och tredje reserverad månad, det som man tidigare brukade kalla för pappamånader.

Utvecklingen mot en mer jämställd fördelning av föräldrapenningsuttaget gick länge framåt, men sedan 2018 har den avstannat. 2023 tog män bara ut 30,9 procent av föräldradagarna och fortfarande finns det många pappor som inte tar ut några föräldradagar alls. Officiell statistik och forskning visar tydligt att den sneda fördelningen för med sig stora och långvariga inkomstskillnader mellan kvinnor och män. Rent ekonomiskt och sett på genomsnittsnivå är det en förlustaffär för kvinnor att skaffa barn.

Det finns mycket att göra för att försäkringen ska kunna bidra till att vi närmar oss ekonomisk jämställdhet. Men politiskt har väldigt lite hänt, trots att alla partier är rörande överens om att inkomstgapet mellan kvinnor och män ska minska.

För sju år sedan överlämnade utredningen om en modern föräldraförsäkring omfattande förslag som skulle bidra till att öka jämställdheten i försäkringen. Den nuvarande regeringen har jobbat vidare med mindre delar av utredningens förslag och den 1 juli i år började nya regler gälla som bland annat gör det möjligt att överlåta 90 föräldradagar till vem som helst. Dessa regeländringar har dock stora brister, eftersom de öppnar upp för bidragsfusk och möjlighet att överlåta dagar till minderåriga. Samtidigt har det mest effektiva förslaget – att reservera fler dagar för respektive förälder – lagts djupt ner i någon byrålåda, trots att vi vet att det är centralt för att närma oss ekonomisk jämställdhet. I väntan på reformer för att förbättra regelverket borde åtgärder genomföras för att hjälpa föräldrar att göra jämställda val.

Som föräldraledighetssystemet är konstruerat bygger det på att föräldrar gör välinformerade, medvetna val om hur de lägger upp föräldraledigheten. Men regelverken är komplicerade och det är i princip är omöjligt för föräldrar att göra de välinformerade val de förväntas kunna göra. Detaljer i regelverken kan till och med göra det svårt att dela lika på föräldraledigheten.

TCO anser att regeringen – i avsaknad av reformer för en mer jämställd fördelning av föräldraledigheten – behöver ge någon eller några myndigheter i samarbete, exempelvis Jämställdhetsmyndigheten, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket, i uppdrag att ta fram ett verktyg för att hjälpa föräldrar och blivande föräldrar att göra medvetna, välinformerade val kring betald och obetald föräldraledighet och olika kombinationer av att arbeta heltid och deltid under barnens uppväxt. Med ett sådant verktyg kan kvinnor och män som är eller ska bli föräldrar få en bra överblick över vilka effekter olika val kring föräldraledigheten kan få på kort och lång sikt. Det kan exempelvis handla om vilken den faktiska ersättningsnivån blir vid olika kombinationer av betald och obetald föräldraledighet och hur olika val påverkar den framtida pensionen. I dag finns minpension.se där den som tjänar in till sin pension kan se hela sin pension och göra pensionsprognoser för olika val av pensionsålder. Det vore rimligt att liknande verktyg fanns för den som planerar sin föräldraledighet.

Det behövs också mer forskning och analyser för att öka kunskapen om den obetalda och den totala föräldraledigheten. Därför borde regeringen också ge en myndighet i uppdrag att samla in statistik kring den obetalda föräldraledigheten, något som saknas i dag.

50 år har gått sedan modiga politiker införde en av vår tids viktigaste jämställdhetsreformer. Nu behöver vi återigen politiker som visar mod och lägger fram förslag som bidrar till ökad jämställdhet i dag och för kommande generationer.

Therese Svanström
Ordförande för TCO

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA