Fackföreningarna måste bestämma sig om arbetslöshetsförsäkringen
Vad är viktigast i arbetslöshetsförsäkringen: frivilligt medlemskap eller villkor och avgifter? Om facken väljer frivilligheten är risken att det inte blir några förändringar alls, skriver Irene Wennemo.
I förra numret av ST Press svarade Bo Jangenäs på min debattartikel om arbetslöshetsförsäkringen. Tesen han drev kan i korta drag sammanfattas i att arbetslöshetsförsäkringen fungerade bra tidigare när den hade lägre avgifter, kompenserade bättre för förlorad inkomst och var lättare att kvalificera sig till.
Det är lätt att hålla med om detta. Att försäkringen var frivillig samtidigt som ersättningen till övervägande del finansierades med en obligatorisk social avgift var inte så problematiskt när de flesta var med i försäkringen. Även under den period som andelen i a-kassan var på topp stod emellertid relativt stora grupper i arbetskraften utanför försäkringen och hade bara rätt till grundersättning om de var arbetslösa, trots att de varit med och finansierat denna.
Detta problem är ännu större i dag. Från facklig sida lyfts krav på att den inkomstrelaterade arbetslöshetsförsäkringen ska fortsätta vara frivillig, samtidigt som avgifterna ska sänkas och villkoren bli bättre. Det kommer att bli omöjligt att få till stånd en bred politiskt uppgörelse om detta. När nu en parlamentarisk kommitté ska gripa sig an denna fråga blir det dags för fackföreningsrörelsen att välja väg. Om de fackliga organisationerna anser att frivilligheten är viktigast finns en risk att det inte blir några förändringar alls – eller förändringar som endast gynnar ett fåtal. Om däremot dagens avgiftsstruktur och villkoren i försäkringen ses som mest angelägna kan det finnas möjligheter till förändringar inom ramen för en obligatorisk försäkring.
En obligatorisk försäkring behöver emellertid inte betyda att a-kassorna läggs ned och ersätts av en statlig administration. Det är mycket troligare att en obligatorisk lösning bygger vidare på den administration av a-kassan som finns i dag, i enlighet med det förslag som lades fram i Sören Ömans utredning om en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.
Irene Wennemo
huvudsekreterare i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.