Erfarenhet måste uppvärderas

DEBATT: DEBATT2007-09-11

Läste Soledad Grafeuilles krönika i ST Press nr 10 och är lite fundersam. Andemeningen är att vi som statligt anställda ska belönas för skicklighet, inte för antalet anställningsår. Jag uppfattar det som om i alla fall Försäkringskassan i mångt och mycket har anammat detta koncept och att lönen beror på hur mycket du producerar och inte hur länge du varit anställd. Om du snabbt lär dig de nya verktygen och gör dina utredningar, avstämningsmöten och indragningar får du hög lön. Använder du dig inte bara av de nya verktygen får du låg lön. Detta har inneburit att en handläggare som arbetat 3–4 år har högre lön än en som arbetat 25–30 år.

För att generalisera lite, så gör den nya handläggaren allt inom stegen och får en poäng för sassam-utredning, en poäng för avstämningsmötet och en poäng för indragningen. Det vill säga tre poäng av tre möjliga – och det fort – så hon eller han får hög lön. Personen som har denna handläggare blir arbetslös och blir avstängd från a-kassan, eftersom arbetsförmedlingen bedömer att denne inte kan klara ett arbete.

Den äldre handläggaren ser om det är lämpligt att göra en sassam-utredning och gör det om det finns behov, väntar annars och gör det när det bedöms vara möjligt. Avstämningsmöten sker i de ärenden där det finns behov och där mötet driver ärendet framåt. En sådan handläggare låter oftare personen pröva att återgå i ordinarie arbete, förklarar regelverk och olika stöd från Försäkringskassan och andra aktörer under processen, och driver att människan i första hand ska vara kvar hos ordinarie arbetsgivare.

I annat fall utreds noga vilka andra arbetsuppgifter på arbetsmarknaden som personen kan klara, så att personen kan få så bra hjälp från arbetsförmedlingen som möjligt. Handläggaren får då ganska många som klarar att vara kvar hos arbetsgivaren och återgå i ordinarie eller annat arbete hos arbetsgivaren och indragningarna är ganska få. Det tar lite längre tid att avsluta ärenden. Men den äldre handläggaren får 1–2 poäng och således lägre lön.

Utifrån de direktiv som finns inom Försäkringskassan i dagsläget gör den yngre handläggaren rätt och är mer effektiv i att få ned sjuktalen. Utifrån förarbetena till de lagar som styr myndighetens agerande gör den erfarne handläggaren rätt och är samhällsekonomiskt mer effektiv. Den erfarne får också i mindre utsträckning tillbaka ärenden som skickats till arbetsförmedling,
socialtjänst och sedan tillbaka till Försäkringskassan.

Den yngre handläggaren tycker sig då inte se någon möjlighet till ytterligare löneutveckling i detta arbete utan snarare en löneavveckling och kommer att söka andra arbeten eller andra arbetsuppgifter. Den äldre handläggaren känner sig försummad och nedvärderad trots stor kunskap om försäkringen, rehabiliteringen, förarbeten och nya metoder. Den äldre handläggaren tappar motivation för arbetet och söker nytt jobb om möjligheten finns – eller sänker stämningen på arbetsplatsen.

(Till detta kommer en generaldirektör som går ut med att vi ska behålla unga välutbildade människor på de äldres bekostnad i så stor utsträckning som möjligt.)

För att behålla människor i statlig tjänst tror jag att erfarenhet måste uppvärderas och inte nedvärderas. Jag ser med sorg på hur alla frågar de äldre om det dyker upp problem samtidigt som de ligger i mitten när det gäller lön. Är den statliga arbetsplatsen attraktiv när du börjar arbeta, utvecklande när du arbetar och din erfarenhet räknas när du stannar finns det fler faktorer som kan göra att yngre människor kan arbeta längre tid inom myndigheten.

Mellananställd samordnare,

Försäkringskassan

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA