En påminnelse om sverige
Europeiska unionen, EMU, euron, valutasamarbetet, ministerrådet, kommissionen, Europaparlamentet, EG-domstolen, Europol.
De europeiska begreppen tar alltmer plats i medierna, i den allmänna debatten och i, tror jag, människors medvetande.
Vårt tänkande och vårt handlande verkar mer och mer att dikteras av det faktum att Sverige numera är en integrerad del i det europeiska samarbetet.
Ibland kan man undra om inte de enskilda länderna, med sin egen identitet och historia, kommer för mycket i skymundan. Ordet ”nation” har t o m fått en negativ stämpel på sina håll.
Trots en alltmer globaliserad värld, trots utökat samarbete över gränserna – det finns ingen anledning att glömma bort eller inte känna stolthet över sitt eget land.
En åskådlig påminnelse om att Sverige verkligen finns till och pulserar av liv är den nyutkomna Statistisk Årsbok för Sverige 2002, utgiven av Statistiska centralbyrån.
En tråkig statlig publikation kan någon tycka. Men så är det ju inte alls.
I själva verket är det 697 sidor späckade med intressanta fakta om Sverige. Med lite fantasi kan den läsas som en roman om hur livet i Sverige levs.
Här är några axplock:
Naturligtvis presenteras geografiska hårdfakta om vårt land. Till exempel att Sverige som längst är 1 572 km långt och att landet har 221 800 öar.
IT och spetsteknologi förknippas med Sverige. Men jordbruket är fortfarande en vital del av Sverige, erinrar årsboken om. Det finns nära två miljoner kor och kalvar i de svenska lantbruken och lika många svin.
Fisket har minskat kraftigt de senaste trettio–fyrtio åren, men ännu försörjer sig nära 3 000 personer som yrkesfiskare.
1937 var det svenska järnvägsnätet som mest omfångsrikt med hela 1 700 mil. Sedan dess har konkurrensen från andra transportsätt successivt lett till nedläggningar av mindre banavsnitt. I dag finns ändå 1 100 mil järnväg kvar, bl a stambanorna.
Fler och fler kör bil. I mitten av 1940-talet – vid andra världskrigets slut – fanns ungefär 100 000 personbilar i Sverige. I dag är de över fyra miljoner.
Att gå på bio är en viktig fritidssyssla för många. Men biobesöken har minskat kraftigt.1960 gjordes 55 miljoner biobesök. Nu bara knappt 20 miljoner.
Allra vanligast bland fritidsaktiviteterna är strövtåg i skog och mark följt av restaurangbesök och idrott (som utövare eller åskådare). 40 procent säger att de läser böcker varje vecka, kvinnorna är flitigast. Var tredje person har själv skrivit något – dagbok, dikter, brev eller artiklar – under de senaste tolv månaderna.
Årsboken ger alltså en fyllig bild av livet i vårt land.
Så nog finns Sverige till, i högsta grad…
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.