Du har rätt att få veta skälet till din lön

DEBATT2005-10-18

Din insändare gör mig ledsen och oroad. Jag känner inte heller igen mig i din beskrivning av STs lönepolicy. Utan att veta vilken avdelning du tillhör och därmed inte heller veta hur förutsättningarna ser ut på din arbetsplats vill jag svara dig så här:

Under hela den tid, snart 20 år, som vi har haft individuell lön inom Arbetsgivarverksområdet, har ST kämpat för att öka tydligheten.

Det betyder bland annat:

Lön ska sättas utifrån objektiva kriterier. Kriterierna ska vara väl kända och helst framtagna i samverkan mellan parterna. Alla osakliga löneskillnader, till exempel kön, ska därmed undanröjas. (Utöver detta har ST alltid ett krav på garanterad minimihöjning för alla, så kallat ”reallöneskydd”, vilket betyder att ingen ska behöva få sänkt lön).

Då det visat sig svårt att få arbetsgivarna aktiva i arbetet med att utveckla dessa gemensamma kriterier, gick ST i förra avtalsrörelsen till medling för att förmå arbetsgivarna att delta i detta arbete.

Under de senaste avtalsrörelserna har dessutom ST tillagt att varje enskild medlem ska erbjudas samtal med sina förtroendevalda för att få kunskap i lönearbetet. I STs policy ingår också att STs medlemmar tillsammans ska kunna vara med och påverka utformningen av lönekriterierna och därmed få möjlighet att kunna påverka sin lön.

Någon form av lönesamtal är också ett självklart krav i denna process.

I direktivet till det senaste avtalet ingår dessutom moment där medlemmar lokalt ska utforma och ta ställning till det sätt på vilket löneförhandlingarna ska bedrivas.

Detta lite kort om STs lönepolicy. Jag hänvisar till STs hemsida där du kan ta del av hela programmet.

Jag hoppas också att du kan fortsätta dialogen med ditt lokala fack. Dessutom är min erfarenhet att det alltför ofta
skylls på ”facket” när arbetsgivaren inte velat höja utrymmet eller den individuella lönen.

Men självklart har du rätt att få veta på vilka grunder din lön sätts.

STs lönepolicy utvecklas hela tiden genom ett aktivt deltagande ifrån medlemmar som du.

Annette Carnhede

Förbundsordförande ST

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA