Det nya pensionsavtalet är ett svek
Tisdagen den 13/11 deltog jag och ett antal andra ST-medlemmar i en information från en ombudsman angående det blivande nya pensionsavtalet.
Jag lyssnade noga till informatören samt läste noga den skriftliga informationen och kom fram till att facket och arbetsgivaren utesluter tre hela årskullar från avtalet, nämligen alla födda 1940–1942 dit jag själv hör.
Det betyder att vi återigen åkt på pumpen eftersom man tog bort möjligheten till delpension om man är född 1940 och senare.
Den enda möjligheten vi fortfarande har är att trappa ner via tjänstledighet med allt vad det innebär att förlora lön alternativt att ta förtida uttag vilket också innebär en kraftig ekonomisk förlust.
Hur kan man utesluta hela tre årskullar?
Den viktigaste biten i det blivande avtalet är som jag ser det möjligheten att trappa ner via delpension.
Jag tror att när de flesta av oss i aktuella årskullar inser vart vi är på väg och hur det nya avtalet sviker oss, då blir det en storm av ilska. Konsekvenserna kan jag i dagsläget bara ana.
Att utesluta tre årskullar är för mig ofattbart.
Visa att jag har fel.
Tord Åkerberg, ST-AMS
Svar: I de nu pågående förhandlingar om ett pensionsavtal vill Arbetsgivarverket ersätta dagens förmånsbaserade avtal (PA91) med ett avgiftsbaserat. För att ge de kommande pensionärerna ett ”pensionskapital” som ger motsvarande pensionsnivåer som dagens pensionärer har krävs att avgifter till ”pensionskapitalet” avsätts under lång tid. Detta leder till en lång övergångsperiod där först de som nu 28 år och yngre helt ska få pension från summan av de avsatta avgifterna.
I ett avgiftsfinansierat pensionssystem som bygger på livsinkomsten medför delpension en kraftigare minskning av den kommande ålderspension än i ett system som PA91 där antal intjänandeår utöver 30 inte ger någon ökad pension. Det är således nödvändigt att kompensera pensionsplanen för detta. Ett sätt att göra detta är en förmånlig delpension.
Naturligtvis inser alla förhandlare att en sådan pensionslösning kan vara önskvärd för alla. Skulle förbundet ta ställning för ett nytt pensionsavtal räknar förhandlarna med att delpensionsmöjligheten ska ha samma kvalifikationskrav för alla. Inga årskullar ska uteslutas på andra skäl än att de hinner gå i pension innan nytt avtal träffats.
Sammanfattningsvis, Tord, kan jag visa att liggande förslag innebär en ny möjlighet till delpension även för dina årskullar, men det är upp till förbundet att ta ställning till helheten!
Peter Steiner, ombudsman, STs kansli
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.