En myndighet med växtvärk

FÖRDJUPNING: ARBETSMILJÖVERKET2018-10-09

Arbetsmiljöverket har åkt ekonomisk berg- och dalbana de senaste tolv åren. Sedan 2014 har resurserna ökat kraftigt, men antalet inspektioner har inte hängt med. »Det kan vara knepigt att helt plötsligt bli rik«, säger generaldirektören Erna Zelmin-Ekenhem.

När den borgerliga regeringen tillträdde 2006 krympte budgeten för Arbetsmiljöverket. Med dagens penningvärde minskade anslagen från 762 miljoner kronor år 2006 till 626 miljoner kronor år 2010. Som en följd av det minskade antalet förrättningar där myndigheten besökt ett arbetsställe från närmare 40 000 till drygt 33 500.

Publikts föregångare ST Press rapporterade om chocken när huvudkontoret i det närmaste halverades, expertis försvann och inspektörer sades upp eller fick förtida pension. Den dåvarande generaldirektören Kenth Pettersson fick hjärtstillestånd mitt under processen och avled i maj 2007.

Efter valet 2014 uttalade den nya regeringen tydligt att man ville återställa resurserna. Anslagen har ökat successivt och ligger i år på 2006 års nivå. Med växande budget kunde Arbetsmiljöverket börja nyrekrytera.

– Vi har anställt 150 nya inspektörer, berättar Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör sedan september 2014. Neddragningar innebär självklart utmaningar, men det är också en utmaning att få så mycket resurser som vi fått på kort tid. Vi behöver både ställa om organisationen och se till att pengarna går till rätt saker.

Även STs avdelningsordförande Marita Jonsson beskriver den stora tillströmningen av nya inspektörer som en påfrestning.

– Det är både roligt och jobbigt, säger hon. Vi gamla inspektörer är mentorer för dem, och man hinner inte med riktigt lika mycket under den perioden.

Nya inspektörer går en intern utbildning under ett drygt halvår, och det tar flera år innan de har alla de kunskaper jobbet kräver, säger Marita Jonsson.

– De som började 2015 och 2016 är ute »i full produktion« nu. Man måste se det på längre sikt.

Parallellt med nyanställningarna har Arbetsmiljöverket haft stora pensionsavgångar. De har fått till följd att antalet inspektörer förra året låg kvar på 2010 års nivå, liksom antalet inspektioner.

Internationella arbetsorganisationen, ILO, rekommenderar att länder ska ha en arbetsmiljöinspektör per 10 000 anställda. För Sveriges del skulle det innebära omkring 450 inspektörer. Arbetsmiljöverket hade förra året 260 årsarbetskrafter på

inspektionssidan.

– Det är klart att ju fler vi är desto mer kan vi göra, säger Erna Zelmin-Ekenhem. Men man får aldrig glömma bort att vi är en tillsynsmyndighet som gör nedslag. Sverige har hundratusentals arbetsgivare, och det är hos dem arbetsmiljöansvaret ligger.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA