Vårt behov av sporrande arbetsuppgifter

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2016-01-20

Vi pratar ofta om problem med stress och arbetsuppgifter som vi inte hinner med. Men faktum är att det motsatta problemet – att vara understimulerad och oinspirerad – kan vara minst lika nedbrytande.

Av:  Inger Ehn Knobblock

Rösten i luren var allvarlig. Medlemmen berättade att han var uttråkad, han hade tappat lusten till sitt arbete! Han ville bort, men hade ingen aning om vad han i stället ville göra. Jag undrade om det var något särskilt som hänt. Nej, inget som han kunde peka på. Han hade nyligen fått nya arbetsuppgifter som han trodde att han skulle trivas med. Han var inte missnöjd med chefen eller kollegerna. Problemet var att jobbet kändes meningslöst trots att han visste att det var viktigt.

Medlemmen berättade också att han hade skuldkänslor när han tänkte på sina uppdrag. Det visade sig att han hade väldigt lätt för sig. Han såg hur kollegerna slet och nästan drunknade i sina arbetsuppgifter. Själv arbetade han koncentrerat och hade inga problem med att hinna med. Dessutom fick han ofta beröm. Men han sade att det här berömmet inte betydde så mycket för honom. Han visste ju hur lite han hade ansträngt sig.

Under samtalet föll bitarna på plats. Medlemmen var van vid att lyckas. Han såg snabbt vad som behövde göras och vad som var viktigt för att slutföra en uppgift på ett bra sätt. Men det var för enkelt – och för tråkigt. I telefonen hade jag en man som plågades av den totala avsaknaden på krävande och inspirerande utmaningar.

Ofta hävdas att det är skadligt att ha för mycket att göra på jobbet och att svåra arbetsuppgifter kan göra oss förtvivlade. Men att sakna utmaningar tär precis lika mycket. Det är dessutom slöseri med mänskliga resurser. Så hur har du det på jobbet? Lättsamt eller tillräckligt komplicerade åtaganden för att utvecklas? Och du som är chef: försäkra dig om att medarbetarna har sporrande arbetsuppgifter. Det vinner både du och verksamheten på.

Inger Ehn Knobblock är en av STs karriärcoacher

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA