Varför blir jag aldrig kallad till intervju?

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2011-04-15

Jag har sökt massor av jobb men ändå inte kommit på intervju. Självförtroendet har fått sig en törn. Vad behöver jag tänka på nu

Det är väldigt bra att du stannar upp och verkligen ställer dig frågan varför du inte blir kallad på intervju. I mitt arbete som karriärcoach brukar jag rekommendera alla som jag träffar att stanna upp och reflektera efter 10–15 ansökningar som inte gett resultat.

Min rekommendation är att du till en början ser över dina dokument. Allt för många har inte tillräckligt konkurrenskraftiga ansökningsbrev och CV. På gott och ont har det vuxit upp en hel industri runt rekrytering där det i dag krävs ett välskrivet CV. Ibland kan jag väldigt snabbt konstatera att en persons dokument inte kommer att räcka till. Det låter hårt, men stämmer oftast. Så börja med en rejäl översyn.

Därefter skulle jag vilja att du funderar över hur många som söker de jobb som du också söker. Det skapar ett perspektiv på din sökprocess. Om du har många konkurrenter så kan vägen till ett nytt jobb bli tuffare och längre. Detta innebär absolut inte att du skall sluta söka dessa arbeten. Men du kanske måste söka dem på ett annorlunda sätt? Ett annorlunda sätt kan vara allt från att använda kontakter till att kontakta relevanta rekryteringsföretag.

Du bör också reflektera över om du söker rätt jobb. Vad som är rätt och fel jobb är en svår men viktig fråga. Kanske ska du koncentrera dig på att söka arbeten som du verkligen vill ha och bedömer att du kan få.

För att få en klarare bild av din situation kan du också ringa och fråga arbetsgivaren varför du inte blev kallad till intervju. Svaren kan ibland ge

väldigt mycket vägledning. Rekryterarna behöver inte alltid ha rätt. Men deras svar

ger en fingervisning om hur de ser på din kompetens och vad du behöver ändra eller förstärka i ditt budskap.

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA