Våga ta sikte på första chefsjobbet
Om du vill bli chef men inte har varit det förut – sitt inte och vänta, utan ta saken i egna händer. Att identifiera ett projekt som gagnar verksamheten och ro det i land kan vara ett sätt att visa sin förmåga.
– Man ska inte nöja sig med att sitta och vänta på att bli upptäckt som potentiell chef, säger Mats Gottschalk, sektionschef på personalavdelningen Syd på Arbetsförmedlingen.
Det är vanligast att framtida chefer blir identifierade av sin närmaste chef. Men, konstaterar Mats Gottschalk, det finns många sätt att gå till väga för den som vill bli chef men aldrig har varit det förut.
Han tycker att det är viktigast att börja hos sig själv.
– Det gäller att skapa sig en bild av vad det innebär att vara chef. Prata med chefer om deras jobb och var tydlig och ärlig mot dig själv. Fråga dig om det är det här du vill.
Mats Gottschalk menar att det är nödvändigt att bottna i sin vilja att bli chef och formulera flera motiverande karriärmål.
– Därefter kan du identifiera vilka personer på din arbetsplats som är dina »möjliggörare«, personer som på ett eller annat sätt kan bidra till att du når ditt mål.
Ett annat tips är att identifiera ett förbättringsprojekt på jobbet och därefter formulera ett »erbjudande«.
– Gör en analys av avdelningens resultat och identifiera ett mindre område med utvecklingspotential. Be att få presentera din analys för dem som du identifierat som dina »möjliggörare« och förankra hur man kan jobba vidare för att förändra resultatbilden och hur detta kan följas upp. Detta är ditt erbjudande.
På så sätt visar du att du har en analytisk förmåga, kan ta initiativ, kommunicera din plan och koppla ihop uppdrag och resultat, konstaterar Mats Gottschalk. Och viktigast av allt: du visar att du har en egen »motor«, vilket är en viktig egenskap.
På Arbetsförmedlingen finns bland annat interna chefsutbildningar för den som inte tidigare har varit chef.
– Men varken här eller någon annanstans räcker det med att vänta på att jobbet ska dyka upp och att man ska bli identifierad som potentiell chef. Du måste bygga upp sådant som du kan visa upp, oavsett om du söker jobb internt eller vill söka dig vidare. Om du hamnar i en intervju för att bli chef eller gå ett chefsprogram kan du visa upp det projekt som du har genomfört, säger Mats Gottschalk.
Poolia är ett av flera företag som har handlats upp för bemannings- och rekryteringsuppdrag inom staten.
Julija Falkman, HR-direktör på Poolia, håller med Mats Gottschalk om att det är viktigt att fråga sig själv varför man vill bli chef. Hon menar att det är lätt att bli otålig och glömma analysen.
– Vad tror jag att det innebär att vara chef? Varför har jag den här ambitionen? Passar det in i den fas i livet som jag befinner mig i just nu? Det är frågor som man bör ställa sig.
När man har det klart för sig tycker hon att nästa steg är att ta upp sin ambition vid ett medarbetarsamtal. Det bör resultera i att man kommer överens om en individuell utvecklingsplan, anser hon.
– Den behöver inte bara innehålla ledarskapskurser, utan det kan handla om att exempelvis ta sig an ett större projekt.
Oavsett om man söker jobb på sin nuvarande arbetsplats eller någon annan är det vanligt att det krävs tidigare chefserfarenhet. Trots det
anser Julija Falkman att det är möjligt att få ett första chefsjobb utan att ha varit chef.
I de fall där chefserfarenhet inte krävs är det viktigt att man i sin ansökan berättar om vad man kan bidra med till företaget eller myndigheten, anser hon. Ett tips är att också se tillbaka på saker man gjort utanför arbetslivet.
– Du kanske har varit engagerad i en förening eller arbetat ideellt i något sammanhang där du har haft ansvar för att leda eller organisera. På så vis kan du till exempel ha skaffat dig erfarenheter av att entusiasmera människor.
Tips till dig som vill bli chef
- Slarva inte med förarbetet. Du måste veta varför du vill bli chef och vad det innebär.
- Ta upp din ambition på medarbetarsamtalet.
- Gör upp en realistisk utvecklingsplan där ni identifierar dina styrkor och utvecklingsområden.
- Identifiera dina »möjliggörare«.
- Skapa ett eget projekt för att få en referens som fungerar både för din nuvarande arbetsgivare och om du söker jobb på en annan arbetsplats.
- Visa att du kan se sammanhang, har analytisk förmåga och en egen »motor«.
- Tydliggör vad du kan bidra med till din arbetsgivare.
- Glöm inte bort det du presterat utanför arbetslivet.
- Analysera vad din organisations ledarskapsfilosofi kan betyda rent konkret för dig.