Våga använda ditt kontaktnät i jobbsökandet

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2012-05-29

Under mina år som karriärcoach har jag träffat tusentals arbets- och ombytessökande. En sak som fascinerat mig är hur olika syn de haft på hur det personliga nätverket kan användas i sökandet efter ett nytt jobb.

Av:  Jörgen Kihlgren

En grupp känner skam för att »tigga om hjälp«. De försöker i det längsta lösa sin situation själva, antingen genom att söka bredare eller härda ut på sin arbetsplats. En av mina klienter frågade mig efter tre månaders arbetslöshet om jag tyckte att hon skulle berätta för sina vänner att hon var arbetslös. Ni kan nog gissa svaret. Det finns ingen skam i att vara arbetssökande eller be om hjälp! På dagens rörliga arbetsmarknad är det inget konstigt att ibland vara mellan två jobb.

Sedan finns det andra som inte riktigt vet hur de ska manövrera i sitt kontaktnät. De vill inte vara för framfusiga utan hyllar försiktigheten.

Men det går att ta hjälp av sitt nätverk på flera olika sätt. Några i ditt kontaktnät skulle kanske anställa dig så fort du ringer eller hjälpa dig till en intervju på sin arbetsplats. Andra kan hjälpa dig med information om intressanta branscher, arbetsgivare och roller. Att söka information är ofta ett av de mest effektiva sätten att använda sitt kontaktnät på. De flesta människor tycker om att hjälpa andra. Så våga fråga!

Den sista gruppen är de som har ett stort kontaktnät som de använder ofta och väl. De är verksamma inom sociala medier som Linkedin, Twitter och Facebook. De minglar gärna på seminarier och konferenser.

Många som jag träffat genom åren har dock underskattat vikten av att ha ett tydligt mål. Det går för fort, helt enkelt. Alla, men särskilt de som är snabba att ta kontakter, bör ta en rejäl funderare på vad de verkligen vill arbeta med. Risken är annars att du uppfattas som antingen okunnig eller otydlig. Orden har ett värde. Fundera därför på dina frågeställningar och mål!

 

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA