Tria – ger stöd åt studenten
Hjälp med CV-granskning, juridisk rådgivning, uppsatsstipendier och en fri förbundstidning. Allt detta och mer därtill får studenter som är medlemmar i Tria.
Ett blåbär – som ett sådant kan du känna dig när du ska gå från studier till arbete. Tanken med Tria, studerandesamarbetet mellan ST, SKTF och HTF, är just att förbereda medlemmarna för arbetslivet. Som medlem i Tria är du trippelansluten till de tre förbunden och behöver inte fundera på om du ska arbeta inom statlig, kommunal eller privat verksamhet efter studierna.
Tria smygstartade våren 2005. Efter en turné på högskolorna under hösten har organisationen fått fastare konturer.
De flesta aktiviteter som erbjuds har att göra med övergången från studier till arbetsliv. Ett medlemskap kostar 100 kronor för hela studietiden. Får du inte jobb direkt efter examen har du möjlighet att vara kvar i Tria ytterligare ett år.
Tilläggas bör att Tria också har en hel del yrkesverksamma medlemmar som är tjänstlediga för studier – alltså inga blåbär – men som ändå kan dra nytta av organisationens erbjudanden.
Trias tjänster
Till exempel kan Trias ombudsmän hjälpa till med granskning av CV (meritförteckning) när du söker jobb eller praktikplats. Svar utlovas inom tre dagar – och då kan du även få synpunkter på ett medföljande personligt brev till arbetsgivaren.
Förutom CV-granskning arrangerar Tria CV-seminarier och fejkade anställningsintervjuer.
En annan ”Tria-specialitet” är yrkesföreläsningar. Personer som redan befinner sig i yrkeslivet bjuds in till en högskola för att berätta om sina jobb.
Flera mentorskapsprogram ska byggas upp. Mentorskapet innebär att en erfaren person, en mentor, agerar bollplank och stöd till någon med mindre erfarenhet. Hittills är det bara SKTF som har ett utvecklat mentorskapsprogram. Det är till för studenter inom social omsorg.
Olika medlemsutbildningar planeras inför våren, bland annat en i arbetsrätt.
En kort presentation av arbetsrätten finns också på Trias webbplats, www. tria.se.
Planeringen av utbildningar och andra aktiviteter under våren är inte klar när detta skrivs, så kolla webbplatsen som uppdateras kontinuerligt.
För den som vill veta mer om sambolagen, skatteregler och annat finns möjlighet till juridisk rådgivning genom Trias samarbete med företaget Mertid.
Har du problem på arbetsplatsen, vill veta mer om löneläget på jobbet du sökt eller vad ett anställningsavtal ska innehålla? Då kan du kontakta rådgivarna på Tria Direkt. Telefon 0771–18 33 33, vardagar 8–20, eller via mejl till triadirekt tria.se.
Sök stipendium
Den 30 januari går ansökningstiden ut för Tria-medlemmar som vill söka uppsatsstipendier. Tio stipendier på vardera 2000 kronor lottas ut till C- eller D-uppsatser som påbörjats under 2005.
Studenter som vill göra en stipendieresa kan använda sig av de tre fackförbundens internationella kontakter.
Tria ägnar sig också åt opinionsbildning. Till exempel har man undersökt studenternas ekonomiska situation och hur de upplever stress. I vår publiceras en undersökning om diskriminering.
Tävla med Tria
Tävlingar av olika slag anordnas kontinuerligt. Till exempel arrangerades en förhandlingstävling mellan högskolornas personalvetenskapliga linjer i slutet av 2005. Lagen fick utifrån en AD-dom ta på sig rollen som företrädare för arbetsgivaren eller arbetstagarorganisationen. Den här gången vann Stockholm mot Lund i finalomgången på Stockholms universitet.
Tria-medlemmar har också kunnat tävla om en studieresa till Bryssel. Det gällde att svara rätt på ett antal frågor om EU. Tio vinnare fick besöka EU-parlamentet och de svenska fackens Brysselkontor.
Under februari ska Tria ordna utbildningar för studentskyddsombud åt Sveriges Förenade Studentkårer, SFS.
På Trias webbplats, www.tria.se, finns möjlighet att delta i olika diskussionsgrupper. Ämnena kan växla utifrån intresse och behov.
Trias försäkringar
Förenade Liv erbjuder Tria-medlemmar en liv- och olycksfallsförsäkring. Den kostar 138 kronor och gäller även på fritiden.
En hemförsäkring hos Trygg-Hansa, »StudieRo« kostar 200 kronor under det första halvåret.
Som medlem får du välja en av de tre förbundens tidningar; ST Press, SKTFtidningen eller Lön&Jobb som kommer direkt hem i brevlådan.
Socionomstudenter får också SKTFs Social Qurage gratis.
Vidare kan du få 75 procents rabatt på Veckans Affärer och 60 procents rabatt på Personal och Ledarskap. Magasinet Gringo kostar 99 kronor för ett helt år. Adlibris erbjuder gratis frakt för bokbeställningar över 300 kronor.
Den egna medlemstidningen, Tidningen Tria, kommer ut med fyra till fem nummer per år. Vårens första nummer har ett internationellt tema och ska bland annat handla om hur det är att studera i Chile.
Bli medlem
Ett drygt femtiotal studentinformatörer fördelade på 22 högskoleorter ordnar kampanjer, lokala föreläsningar, studiebesök och seminarier. Den 25 januari håller till exempel en anställd vid Skatteverket en föreläsning i Örebro om hur man startar ett eget företag.
Vad händer när studietiden är över? ST och de andra förbunden arbetar för att de lokala facken ska fånga upp Trias medlemmar när de kommer till en ny arbetsplats. Och om du efter examen går med i ST, SKTF eller HTF är medlemsavgiften 50 kronor i månaden under det första halvåret. Avgift till a-kassan tillkommer.
Tria har idag drygt 17 300 medlemmar. Vill du bli medlem: kontakta en studentinformatör vid din högskola eller anmäl dig direkt på www.tria.se.