Bild: Janetta Nyberg

Träna minnet och bli bättre på ditt jobb

PÅ JOBBET: MINNE2014-05-07

Ett skarpt minne hjälper dig att vara effektiv och kreativ på jobbet. Det finns knep som du kan använda för att vässa ditt minne och hålla fler saker i huvudet.

Av:  Ingegerd Rönnberg

På arbetsplatsen måste vi ofta komma ihåg många saker samtidigt. Det ställer stora krav på vår minneskapacitet. Vi behöver till exempel komma ihåg namn, ansikten, statistik, att göra-listor och mötesagendor.

Mattias Ribbing, pedagog, föreläsare och författare till två böcker om minnesträning, säger att det finns många knep för att hålla hjärnan i form.

– Ge dig ut i motionsspåret med hjärnan! I stället för att rabbla saker som en papegoja så kan du föreställa dig den information du vill lära in, som en rad bilder i en spelfilm. Bilder fäster som magneter i hjärnan!

Genom att skapa sådana visuella ledtrådar kan man alltså minnas viktiga fakta. Inlärningen blir dessutom väldigt rolig, menar Mattias Ribbing.

Hans bakgrund som utbildare väckte hans nyfikenhet på hur hjärnan fungerar och om det går att träna minnet. Han började studera ämnet och lärde sig snabbt den minnesteknik som han nu sprider vidare genom sitt företag. I dag är han också trefaldig svensk mästare i minnessport.

– Inom alla yrken, oavsett vilken befattning och ålder du har, hjälper den här minnesmetoden dig i ditt dagliga arbete. Även de som hävdar att de bara tänker i ord kan lära sig den.

Pontus Wasling, hjärnforskare och neurolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, forskar om minnets minsta beståndsdelar och hur minnen lagras fysiskt i hjärnan. Han håller med om att bilder hjälper minnet.

– Visualisering, minnesträning som baseras på bilder, fungerar mycket bättre än att försöka minnas saker med ord, säger han. Jag använder exempelvis den tekniken som stöd vid föreläsningar.

Han beskriver hur det fungerar: i tanken placerar han ut minnesbilder av det han vill berätta i en hemvan miljö. Sedan tar han en mental promenad längs den vägen och glömmer då inget viktigt.

Genom minnesbilder kommer man också lättare ihåg människor man mött och deras namn.

– När du träffar nya personer kan du koncentrera dig på ett drag i deras utseende, till exempel deras lugg eller näsa, säger Mattias Ribbing. Namn kan du minnas lekande lätt om du förknippar dem med en bild: till exempel Marie med Mariekex och Stefan med en stekpanna.

Svårast att minnas och omvandla i bilder är siffror. Den tekniken kräver mer träning och måste byggas upp steg för steg. Men har man väl nött in den i hjärnan kan det gå snabbt att få ett mästarminne, säger Mattias Ribbing.

Pontus Wasling menar att ett bra minne är viktigt för den som till exempel vill nå ett bra resultat på arbetet.

– En skarp minnesförmåga är oumbärlig för att kunna arbeta effektivt, skaffa kunskap och lära sig nya färdigheter, säger han. Det gäller också att kombinera hjärnans inneboende kreativitet och vilja till problemlösning med dina minnen. Då kan du se större sammanhang, fatta kloka beslut och utveckla en smart idé du fått.

Mattias Ribbing är inne på samma linje.

– Minnet får dig att växa som människa. Stress omvandlas till koncentration. Du får en helt annan kontroll över tillvaron, utvecklar ditt logiska tänkande och din analytiska förmåga.

De upplevelser som stannar i vårt minne är känslomässigt starka händelser, både positiva och negativa.

– Vi tenderar främst att minnas det behagliga, som gjort oss lyckliga, och vi gör om minnen för att de ska passa vår självbild, säger Pontus Wasling. Men pinsamheter, negativa omdömen och surdegar på jobbet kan också sitta fast som tuggummi i hjärnan.

Nästan halva vår vakna tid dagdrömmer vi. Men är vi uppslukade av jobbet eller familjen är vi i nuet.

– Att träna sig på att inte låta tanken flyga i väg är betydligt viktigare än att oroa sig för vardagsglömskan som drabbar alla, säger Pontus Wasling.

Både han och Mattias Ribbing menar att det är klokt att ta en längre paus från datorn och mobilen varje dag. Hjärnan behöver få arbeta fritt utan störningsmoment ibland.

– Google är fantastiskt, men genom att googla fram information får du ingen kunskap som fäster i minnet. Du måste arbeta med materialet och analysera det för att få djupare insikter, säger Mattias Ribbing.

– Hårt redigerade minnen som vi lägger upp på Facebook eller Instagram lär vi oss heller inget av. Att ständigt dokumentera det man gör skapar dessutom ett beroende. Till slut blir det ett måste för att må bra, säger Pontus Wasling.

Tips för att förbättra minnet

  • Öva din koncentration. Fokusera på en sak i taget. Då kan du hamna i flow.
  • Stäng av datorn och telefonen en stund varje dag. Träna dig i att vara i nuet.
  • Försök se det du läser, ser och hör som bilder. Skapa visuella associationer. Det kan handla om namn, siffror, lösenord eller helt andra saker.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA