Tolv kriterier på en arbetsplats med kvalitet
Jag har i många år väntat på någon form av officiell kvalitetsmärkning av landets arbetsplatser. Staten skulle kunna gå i bräschen och vara föredömet för andra arbetsgivare.
För att kunna kvalitetsmärka arbetsplatser måste kriterierna först fastställas. Jag önskar mig en kvalitetsmärkning med följande krav:
- En jämställd arbetsplats där alla – oavsett kön, etnisk bakgrund, sexuell läggning, funktionssätt och ålder – ges samma möjligheter och rättigheter.
- Sjukfrånvaro på maximalt 3,5 procent.
- Introduktionsprogram på minst fem dagar för samtliga nyanställda.
- Årliga medarbetarsamtal eller utvecklingssamtal med individuella utvecklingsplaner.
- Årlig kompetensutveckling på fem arbetsdagar.
- Kollektivavtal och marknadsmässig lönesättning.
- Inga brott mot ingångna avtal med de fackliga parterna.
- Inga brott mot gällande lag och rätt inom det arbetsrättsliga området.
- Ärliga medarbetarundersökningar, validerade enligt vetenskaplig metod, som integreras i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
- Regelbundna arbetsplatsträffar, minst tio per år.
- Friskvårdsaktiviteter på arbetstid eller friskvårdsaktiviteter som finansieras av arbetsgivaren inom ramen för Skatteverkets regler.
- Fri tillgång till de skattefria personalvårdsförmånerna kaffe, förfriskningar, frukt och annan enklare förtäring (som inte kan ses som måltid) i samband med arbetet, trivselutflykt samt motion och annan friskvård.
Tips: bocka av de punkter som du tycker gäller på din arbetsplats. Jag anser att ovanstående tolv punkter skulle vara den lägsta nivån i en officiell kvalitetsmärkning. Jag ser framför mig tre nivåer – godkänd, utmärkt och föredömlig. Du går gärna hjälpa mig att lobba för en kvalitetsmärkning av våra arbetsplatser!
Gert Ohlin är konsult och arbetsplatsutvecklare