Tidig insats ska motverka missbruk
För att hjälpa anställda med missbruksproblem har SJ skrivit ett avtal med en samarbetspartner. Bolaget uppmuntrar till kontakt och erbjuder bland annat kostnadsfri rådgivning på telefon.
SJ vill stötta chefer och medarbetare att tidigt ta tag i beroendeproblematik.
– Vi tror att tröskeln är hög för att ta tag i sådana här frågor, inte minst för cheferna, säger Henrik Månsson, chef för HR verksamhetspartner hos SJ.
Han tycker att det är viktigt att chefer kan ta kontakt med proffs på området utan krav på »bevis« eller lösningar. Det kan räcka med funderingar eller en »magkänsla«.
– Det ska vara okej att ringa bara för att diskutera. Sedan är det upp till vår partner att komma med råd eller lösningar.
Enligt missbruksutredningen 2010 har ungefär var femte person i arbetsför ålder problem med någon form av beroende av alkohol, mediciner eller droger.
Henrik Månsson menar att det inte finns anledning att tro att en så stor arbetsplats som SJ skulle avvika från snittet. SJ har därför under åren arbetat med flera olika samarbetspartner.
Det nya avtalet erbjuder den som missbrukar eller ligger i riskzonen olika typer av stöd och behandling. Chefer och anställda kan också få råd om hur de ska agera om de misstänker att en kollega har någon form av missbruksproblem.
– Vi vill ge ännu bättre hjälp. Det här avtalet uppmuntrar till kontakt, vare sig det är en chef som oroar sig för sin medarbetare eller en anställd som undrar för egen räkning.
Behandlingen anpassas efter individen eftersom behoven och problemen kan se väldigt olika ut. Har man ett liv där det är svårt att åka bort fyra veckor på behandling kan insatserna anpassas efter det.
– Först måste den anställde få hjälp. Sedan är målet att få den som är beroende drogfri och fullt fungerande i arbete.
SJs samarbetspartner, företaget Ljung&Sjöberg, bildades av två personer som tidigare förlorat sina jobb på grund av alkohol- och drogberoende. Många av medarbetarna har befunnit sig på ansvarsfulla positioner i näringslivet och samtidigt varit beroende av alkohol eller droger. Något som de i det längsta dolt för arbetskamrater och chefer, berättar Magnus Johansson, kundansvarig för SJ på Ljung&Sjöberg.
Han säger att det tyvärr är sällan som den som har ett riskbruk eller missbruk själv tar kontakt.
– Det är förnekelsens sjukdom. Men nu hoppas vi att både chefer och anställda vågar ta första steget och höra av sig till oss.
ST är positivt till att arbetsgivaren erbjuder stöd i beroendefrågor.
– De få ärenden som varit uppe hittills verkar fungera bra, säger Hans Pilgaard, ordförande för ST inom SJ.
13 procent
13 procent av svenskarna anses ha riskabla alkoholvanor. I Sverige definieras riskbruk som mer än 14 standardglas per vecka för män och mer än 9 standardglas per vecka för kvinnor. Ett standardglas motsvarar 33 centiliter starköl, 12 centiliter vin eller 4 centiliter starksprit.
Behöver du eller en kollega hjälp mot missbruk?
- Ta reda på vilken hjälp arbetsgivaren kan erbjuda.
- Om du inte kan få hjälp via arbetsgivaren kan du vända dig till din vårdcentral eller en beroendemottagning.