Ta reda på mer om vad du vill göra i framtiden

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACH2012-11-06

Under mina femton år som karriärcoach har jag ofta coachat och träffat människor som uttrycker en viss förvirring kring vad de vill göra i framtiden. »Vad vill jag egentligen?« är en bra fråga som fler kanske borde ställa sig.

Av:  Jörgen Kihlgren

Det finns olika sätt att komma på vad man egentligen vill. Ett vanligt råd som många får är att följa sina innersta känslor, drömmar och mål. Det är ett alldeles utomordentligt råd, men det bygger på att dessa är realistiska. Annars kan uppvaknandet ibland bli ganska brutalt.

En av de bästa svenska böcker som har skrivits om konsten att hitta ett arbete som du vill ha är Torild Carlssons Äntligen måndag. I den trycker författaren hårt på vikten av att skaffa ordentlig information. Devisen är att den bästa karriärcoachen oftast är en person som gjort den resa du vill göra. Känslor, drömmar och mål kan förverkligas, men det gäller att ha koll för att kunna lyckas.

Ett sätt att skaffa sådan koll är att göra »baklängesintervjuer«. Med detta menar Torild Carlsson intervjuer som sker på ditt eget initiativ, för att få veta mer om hur det är att jobba i den bransch eller det yrke du funderar på. Ibland kan det räcka med tre till fem samtal med olika personer för att få bekräftelse på att du tänkt rätt. Men det kan också leda till reviderade planer och drömmar – vilket inte behöver vara fel!

Innan du gör en sådan här intervju är det viktigt att du tänker ut vad det är du vill ha svar på. Frågorna kan variera, men det är vanligt att de handlar om yrkesrollen, löner, krav i yrket, branschutsikter och organisationskulturer.

Vilka ska man prata med? Påfallande ofta har mina klienter hittat lämpliga personer i sin bekantskapskrets. Ofta vänners vänner. Det gäller att våga fråga efter tips på namn.

Glöm inte att du söker information för att kunna fatta ett bättre beslut. Jobb söker du först när du har koll på vad du verkligen vill!

 

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher.

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA