Ta loven av härskarteknikerna
Känner du dig osynlig på möten, eller skuldtyngd för saker som rimligen inte borde vara ditt fel? Kanske har du råkat ut för en så kallad härskarteknik. Lär dig tyda tecknen och bygg upp en motstrategi.
När förre statsministern Göran Persson i flera debatter vände ryggen åt partiledaren Maud Olofsson vållade hans beteende stor uppståndelse. Göran Persson själv hävdade att han behövde röra sig för att inte bli stel. Kritikerna ansåg däremot att det var en väl genomtänkt och medveten strategi för att markera att motparten inte var värd att ta på allvar – en härskarteknik.
Gerd Lindgren, professor i sociologi vid Karlstads universitet, menar att fenomenet är mycket vanligt – på arbetsplatser, i styrelserum och i politiska församlingar. Ofta utsätts kvinnor som försöker ta sig in i traditionellt manliga miljöer. Men bemötandet kan egentligen drabba vem som helst.
–Jag skulle vilja påstå att det händer dagligen i olika situationer, säger Gerd Lindgren.
Härskartekniker är ett samlingsnamn på olika subtila signaler; kroppsspråk, tonfall, antydningar. Vanligen talar man om fem klassiska kategorier, som i sin tur kan ta sig många olika uttryck. Läs hur de kan te sig nedan, och lär dig känna igen dem – de kan vara orsaken till att du känner dig osäker eller förbigången på jobbet!
1. Osynliggörande
Du får ordet på mötet, och plötsligt blir en mängd andra saker viktigare för åhörarna än att lyssna. De tittar i taket, börjar ordna med sina papper, går kanske en runda i rummet, markerar på alla sätt att de inte är särskilt intresserade. Ingen tar notis om dina förslag, och när du talat färdigt fortsätter mötet som om inget hänt.
2. Förlöjligande
När du kommer med förslag himlar kolleger menande åt varandra. Någon småskrattar lite överseende, en annan påpekar helt ovidkommande att du är lik en kändis när du säger så där. Du upplever att du och din kompetens inte tas på allvar. Hit hör också nedvärderande tillmälen, till exempel att en kvinnodominerad arbetsplats är som en »hönsgård«.
3. Undanhållande av information
Du kommer väl förberedd till ett möte i tron att gruppen gemensamt ska ta beslut i en viss fråga. Det visar sig att de andra redan har pratat ihop sig i förväg, i något informellt sammanhang där du inte var inbjuden (det klassiska exemplet är bastun). Beslutet är i praktiken redan fattat, och du har inte fått chans att påverka det.
4. Dubbelbestraffning
Du ställs inför omöjliga val i din arbetssituation, hur du än gör blir det fel: ett noggrant arbete går för långsamt, en snabbare insats anses för slarvig. Eller så uppmanas du att ta för dig mer, bara för att senare få kritik för att du är alltför offensiv.
5. Påförande av skuld och skam
Kollegan eller chefen projicerar sitt eget dåliga samvete på dig och framställer det som om det vore ditt fel. Den femte härskartekniken är ofta en förlängning av de övriga fyra: du tror till slut att det är du som inte håller måttet.
Så kan du agera
Att bemöta härskartekniker är inte lätt, man slår per definition ur underläge. Men bara genom att känna igen dem har man kommit långt. Därefter kan du börja utarbeta metoder för att ta dig runt hindren. Gerd Lindgren har själv ofta mött härskartekniker, och har med tiden lärt sig olika knep. Till exempel kan man avväpna antagonister genom att förankra idéer i deras egna tidigare inlägg, tipsar hon: »Som Sture sade tidigare så…«. De flesta smickras av att någon finner deras uttalande värt att referera till – och lyssnar, även om ditt inlägg landar i en helt annan slutsats.
Man kan också hämta stöd från äldre kolleger. Yngre män inom näringslivet får till exempel ofta hjälp uppåt i karriären på detta sätt, påpekar Gerd Lindgren.
–Ett jättegott råd är att hitta sin mentor i en grupp. En senior som skyddar en är ett stöd i många situationer, säger hon.
För varje typ av härskarteknik finns också en motstrategi som kan vara bra att ha i bakhuvudet, och som även kan användas för att bekräfta andra som råkar ut för samma sak.
- 1. Ta plats! Om arbetsgruppen hoppar över dig när det är din tur att få ordet så våga säga till, vänligt men bestämt. Stöd nonchalerade kolleger genom att se dem och hjälpa dem att synas.
- 2. Ifrågasätt! Fråga vad vederbörande menar om någon gör sig lustig över dig och dina förslag. Be om en förklaring om du känner att du inte blir tagen på allvar. Respektera dina kolleger, bemöt dem seriöst och lyssna på dem som försöker få gehör.
- 3. Kräv korten på bordet! Ifrågasätt informella informationsvägar. Kräv bättre underlag och respekt för mötesordningen, se till att diskussioner förs i rätt arbetsgrupp så att du får vara delaktig. Informera kolleger, försök att inte själv utestänga någon.
- 4. Bryt mönstret! Öva på att säga ifrån, sätt gränser. Kräv hjälp av din chef att prioritera bland arbetsuppgifterna. Visa dina kolleger att du förstår och stöder deras beslut när de försöker göra samma sak som du.
- 5. Tänk logiskt! Analysera din känsla: försök se vad den består av, vad som skapat den och om den verkligen är rimlig. Oftast är det lättare att se sådant här hos andra, så hjälp varandra att lyfta bort onödiga känslor av skuld eller otillräcklighet.
HÄRSKARTEKNIKER
Begreppet härskartekniker myntades på 1970-talet av den norska socialpsykologen Berit Ås, själv aktiv politiker. Hon identifierade fem olika grundtekniker, olika sociala och retoriska knep, som medvetet eller omedvetet används av en dominerande person eller grupp för att hålla andra i schack – framför allt kvinnor i manliga maktstrukturer.
De fem härskarteknikerna beskrivs bland annat i Berit Ås bok »Kvinnor tillsammans. Handbok i frigörelse« (på svenska 1983).
LÄR DIG MER
På Högskolan i Halmstad jobbar en grupp forskare med att bryta diskriminering i arbetslivet på grund av kön, inom ramen för ett EU-projekt. Bland annat har man tagit fram en film riktad till arbetsplatser och högskolor, som tar upp hur härskartekniker ter sig i praktiken och hur de bör bemötas. Läs mer på http://www.hh.se/samverkan/jamstalldhetscentrum/filmenomjamstalldhet.6610.html
Med vänlig hälsning
Alexander Armiento, chefredaktör
Är det någon som är lite mer av en expert på "Härskartekniken" som jag privat igenom t.e.x E-mail skulle kunna höra mig av till?
Tack på förhand /Falken