Ta dig ut ur inlåsningen på jobbet

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2013-10-15

Att byta jobb – är det en spännande utmaning eller en alltför otrygg och osäker förändring?

Många upplever att de är på fel arbetsplats eller i fel yrke – ändå stannar de. De känner ofta att det inte går att göra något åt situationen. Ungefär 35 procent av alla yrkesverksamma upplever att de är i fel yrke, på fel arbetsplats eller både och.

Forskarna kallar situationen för inlåsning på arbetsplatsen och en sådan inlåsning kan till och med vara allvarlig för hälsan. De som bär på den här känslan rapporterar mer magbesvär, olust, trötthet och håglöshet än andra. De upplever också mindre möjligheter att lära nytt och utvecklas.

På många håll görs försök att underlätta för människor att våga bryta situationen. Som arbetsgivare kan man medvetet underlätta för anställda att byta tjänst eller arbetsuppgifter. Det kan till exempel handla om att medarbetare får specialisera sig inom ett område eller får möjlighet att prova på nya arbetsuppgifter, som att delta i något projekt. En anställd som vill byta till något nytt ska inte ses som ett hot, utan som en möjlighet för arbetsplatsen att få mer motiverad personal som trivs på jobbet.

Som anställd kan du börja med att fundera på vad du motiveras av och när du trivs på jobbet. Skriv sedan ned tänkbara roller och arbetsuppgifter där du bäst kommer till din rätt. Ta med det till ditt utvecklingssamtal.

Om du inte får gehör hos din arbetsgivare, kanske du ändå ska våga tänka tanken att kasta dig ut och byta arbetsgivare? Gör en plan och skriv upp vad du behöver göra för att nå dit, som till exempel att skriva ett nytt cv. Om du sätter upp delmål blir steget att byta jobb inte lika stort.

Det som ändå är viktigast är att du känner att du har möjlighet att påverka din egen situation och ta kontrollen över ditt liv och vad du vill göra. Den upplevelsen i sig leder till ett ökat välmående.



Eva Mirsch är en av STs karriärcoacher.

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA