Stöd till dig som vill plugga

PÅ JOBBET: DINA RÄTTIGHETER2004-08-18

För dig som är vuxen och vill läsa vidare finns det olika sätt att finansiera studierna. Studiemedel är det vanligaste. Det kan du få även för studier´utomlands.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Studiemedel

Studiemedel är ett generellt stöd. Det betyder att alla som ansöker om det och får sin ansökan beviljad får samma belopp för samma studietid och studietakt oavsett ålder, familjesituation och bostadsort.

Studiemedel består av två delar: en skattefri bidragsdel och en del du måste betala tillbaka. Du kan söka studiemedel för högst ett år (52 veckor) i taget.

Studerar du på främst grundskole- och gymnasienivå kan du ha rätt till ett högre studiebidrag. Läs mer om detta på www.csn.se under rubriken ”eSå här mycket studiemedel kan du få”e.

Studiemedel beräknas per vecka som du studerar. Du får därför inga pengar under jul- och sommarlov. Den generella bidragsdelen är cirka 35 procent av studiemedlet och är pensionsgrundande; staten betalar pensionsavgiften.

För 2004 är bidragsdelen vid heltidsstudier fastställd till 593 kronor per vecka. Lånedelen är 1 132 kronor i veckan. För fyra veckor blir totalbeloppet 6 900 kronor.

Innan pengarna betalas ut ska du visa att du faktiskt har börjat studera på den utbildning eller kurs som du beviljats studiemedel för. Handläggningstiden på CSN kan ibland vara mycket lång, särskilt i början av terminerna. Därför bör du skicka in din ansökan i god tid, se till att den är noggrant ifylld och att alla dokument finns med.

Tilläggslån, merkostnadslån

Om du är 25 år eller äldre kan du även ansöka om tilläggslån på 389 kronor per vecka. Tillläggslånet är till för dig som tidigare haft arbetsinkomster. Lånet ska underlätta övergången mellan arbete och studier. Därför krävs det att du haft en inkomst av tjänst eller näringsverksamhet som uppgår till minst 163 095 kronor under de tolv månader som ligger före studiestarten.

Du kan också söka merkostnadslån för vissa merkostnader i samband med utbildningen, till exempel för utbildningsavgifter, musikinstrument, dubbelt boende, resor vid utlandsstudier o s v.

Godkända utbildningar

För att du ska få studiemedel måste den skola eller utbildning du valt ge rätt till ett studiemedel för studier i Sverige. Det är regeringen som bestämmer detta. En förteckning över godkända skolor och utbildningar kan du hitta på www.csn.se under rubriken ”Studerande”.

Uppdragsutbildning som beställs och betalas av företag, organisationer eller myndigheter ger inte rätt till studiemedel, inte heller studieförbundens kursutbud (inklusive deras universitetsutbildningar).

Åldersgränser

För studier på universitet, högskola, eftergymnasial nivå i övrigt eller på högskolans basår finns det ingen nedre åldersgräns för att få studiemedel. Däremot begränsas rätten till studielån successivt från och med det år du fyller 41 år och längst till och med det år du fyller 50.

Lånen har begränsats för att det inte ska bli för tungt för äldre studerande att betala tillbaka dem. Staten vill också minska riskerna att tvingas skriva av studielånen.

Efter 50 års ålder kan du bara få studiebidrag för de yrkesinriktade utbildningar där det är brist på utbildad arbetskraft.

Tak för antal terminer

Den längsta tid som du kan få studiemedel är begränsad till sex års heltidsstudier eller till ett visst antal veckor per utbildningsnivå. För högskoleutbildning och annan eftergymnasial utbildning är det 240 veckor. För studier på grundskole- eller gymnasienivå gäller andra tidsgränser.

Studietakt och resultat

Du måste hålla en viss studietakt och kunna visa upp resultat för att vara berättigad till fortsatta studiemedel. På högskolan måste du ta minst 15 poäng per termin. En termin heltidsstudier motsvarar 20 poäng.

Från statliga universitet och högskolor hämtar CSN uppgifterna genom automatisk dataöverföring. Läser du på andra utbildningar redovisar du själv resultaten på en särskild blankett.

Fribelopp

För närvarande kan du tjäna drygt 92 000 kronor per år utan att studiemedlet minskas under studietiden.

Avskrivning

Om du läser in gymnasiekurser för att få behörighet att studera på högskolan och sedan fortsätter med högskolestudier kan du som mest få skriva av hälften av lånen du tog för att läsa in gymnasienivå. Särskilda regler gäller för ansökan om avskrivning.

Återbetalning

Det nya studiestödssystemet har kritiserats för att ha för tuffa regler för återbetalning av studielån. Lånet liknar ett vanligt banklån och är en typ av annuitetslån som betalas tillbaka med en fast summa varje år. Lånet ska betalas tillbaka på längst 25 år eller senast när du fyller 60 år.

Studier utomlands

De flesta regler är desamma för studier i Sverige och utomlands, men det finns vissa skillnader. Att reglerna skiljer sig åt beror på att utbildningssystemen och de ekonomiska villkoren är olika.

Följande krav gäller för att du ska få svenskt studiemedel:

Det måste vara en utländsk skola utanför Sverige.

Skolan och utbildningen ska ge rätt till studiemedel.

Du ska studera på heltid; studierna måste pågå i minst 13 veckor.

Du ska normalt vara svensk medborgare; för utländska medborgare gäller särskilda regler.

Du ska normalt ha varit folkbokförd i Sverige de senaste två åren om du ska studera utanför Norden.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA