Skapa tid och plats för dina tankar

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACH2014-01-21

Julgranen är plundrad och nyåret är invigt, men har du hunnit sammanfatta det gamla året och reflektera över det kommande?

Om du inte redan har gett dig tid att reflektera är januari och februari en bra tid för att sätta mål och fundera över vad det nya året ska innehålla. Tid är numera något av det dyrbaraste vi har och vill du ge dig själv en fin present kan du ge dig tid för reflektion och bli din egen coach.

Författaren Bodil Jönsson skriver i sin bok Guld (2006) att »tankar tar tid«. Tankar tar tid att skapa, de tar tid att ha – tankevård skulle det kunna kallas – de tar tid att använda och de tar tid att göra sig av med, när de eventuellt blivit föråldrade.

För att omsätta dessa kloka ord i praktiken kan det vara bra att skapa strukturerad reflektion och att göra i ordning sin egen reflektionsdagbok.

  • Sätt av tid i almanackan – för att skapa och vårda dina tankar.Välj den tid i veckan som passar dig bäst och välj ut en miljö som du mår bra av att vara i. Ta med din reflektionsdagbok. Det kan räcka med att du väljer bort en timmes slötittande framför teven.
  • Gör ett bokslut – börja göra dig av med gamla tankar. Sätt dig ned och fundera på hur 2013 har varit. Här är ett par frågor som hjälper dig att skriva ned ditt bokslut: När mådde du bra och när hade du roligt, vad gjorde du då? Vad skulle du vilja göra mer av och vad vill du göra mindre av?
  • Gör en handlingsplan – hur ska du realisera dina nya tankar?Skriv ned dina mål för året och vad du behöver göra på vägen för att nå målen. Det är bra om du tidsbestämmer målen för att det verkligen ska bli av.
  • Stäm träff med dig själv, regelbundet. När du är klar med bokslutet och handlingsplanen – se till att regelbundet boka möte med dig själv för att reflektera över din situation och dina mål.

Du kommer säkert märka att det är ganska trevligt att möta sig själv på just den där platsen. Vem vet – det kanske blir en god vana?

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA