Skapa en berättelse om dig själv

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2013-06-18

Logos, etos och patos är tre beståndsdelar du kan använda när du ska skapa din egen story.

Av:  Jörgen Kihlgren

Begreppet storytelling har sitt ursprung i företags- och organisationslivet och handlar om att genom berättelser förstärka upplevelsen av varumärken, företag eller organisationer. Begreppet har blivit vanligt också inom arbetssökande och karriärcoachning.

Storytelling handlar om att bygga en berättelse utifrån ord, bilder, känslor och symboler.

Min erfarenhet är att de flesta skulle kunna bli mycket bättre på att få fram sin egen story.

Ett sätt är att utgå från den klassiska retorikens grundpelare. Retorik är konsten att övertyga någon om något. Dess grundpelare kallas logos, etos och patos.

Logos handlar om fakta, till exempel fakta om vad du har gjort tidigare. Här kan du lyfta fram dina erfarenheter och arbetsuppgifter. Glöm inte att vid behov sätta dem i perspektiv. Att vara informatör på en mindre myndighet behöver inte vara samma arbete som att vara informatör på en större myndighet. Jobben har samma titel, men de har kanske gett olika typer av erfarenheter.

Etos handlar om vem du är. Vilka är dina grundläggande värderingar, vilken är din syn på vad som är rätt och fel, gott och ont? Värderingarna formar dina tankar, attityder och handlingar. Dessa är med stor sannolikhet en av de viktigaste beståndsdelarna i din kompetens, så förstärk din story genom att lyfta fram dina främsta värderingar.

Patos är den tredje byggstenen som du ska använda för att bygga din story. Patos handlar om dina drivkrafter. Drivkrafterna kan vara allt från att du vill vara med och påverka till att du lägger stor vikt vid sakkunskap och expertis. Dina drivkrafter är också centrala beståndsdelar i din kompetens – så ansträng dig för att få fram dem!

Många som jag träffar underskattar eller tonar ned sin story. Mitt förslag är att man gör tvärtom. Det innebär inte att skryta eller försöka bräcka någon annan. Det handlar om att vara nöjd, bekväm, tillfreds och stolt över sin bakgrund och sina val.

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher.

Inlagt av Per-Olof Samuelsson (ej verifierad) ons, 06/19/2013 - 13:26
Du borde kanske nämnt att de här begreppen, logos, etos och patos, kommer från Aristoteles Retoriken.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA