Så skriver du ett cv som sticker ut

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACH2014-03-04

Det vimlar av tips på hur ett cv bör se ut och hur du ska göra för att sticka ut i mängden. Det kan vara svårt att hitta rätt ton bland alla råd.

Dagens teknik gör det möjligt att vara kreativ och verkligen märkas. Något som kommer mer och mer är en så kallad visumé, en kort film där du presenterar dig själv och din kompetens. Den kan läggas ut på exempelvis Youtube. Länken bifogas då som komplement till ditt cv. Det här är vanligast vid rekryteringar inom service, försäljning och marknadsföring.

Om du söker arbete på en myndighet eller liknande anser jag att det viktigaste är att du beskriver din arbetslivserfarenhet så att det tydligt framgår vad du kan bidra med i ditt nästa jobb. Att lägga tyngdpunkten på vad du har lärt dig, tagit initiativ till och vilka resultat du har åstadkommit är det som verkligen kan skapa intresse.

Oftast får rekryteraren in ett cv där de olika arbetsuppgifterna är snyggt och prydligt uppradade. Det kan till exempel stå: »I min tjänst ingår ärendehantering, utredningar, handläggning och administration«. Den som läser cv:t får då reda på att det ingår i dina arbetsuppgifter – men det säger ingenting om ifall du är bra på att utföra dessa uppgifter, eller vad har du lärt dig.

Beskriv i stället vad du faktiskt gör, till exempel:

  • Utreder ansökningar om behörighet och fattar beslut i ärenden. Utöver specialistkunskap i ämnet ställer arbetsuppgifterna stora krav på analysförmåga och integritet samt att utredaren pedagogiskt kan motivera orsaken till beslutet.
  • Har tagit initiativ till att utveckla en ny ärendehanteringsrutin, vilket ledde till effektivare handläggning och underlättade för arbetsgruppen att nå de uppsatta målen.

Jag som läsare får nu en bild av att du kan utreda komplexa ärenden, att du exempelvis är analytisk och intresserad av att utveckla och förbättra rutiner. Försök alltså att så konkret som möjligt beskriva hur du arbetar och vad det ger för resultat. Då kommer du att skapa intresse hos mottagaren.

Eva Mirsch är en av STs karriärcoacher

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA