Så jobbar ni bäst i teamet
I ett bra lagarbete uträttar medarbetare mer tillsammans än de hade gjort om de hade jobbat individuellt. Alla i teamet ska känna sig jämbördiga, använda varandras kompetens och – vilket ofta glöms bort – må bra.
Ett lagarbete kan vara mycket intensivt och tröttande. Det säger Håkan Sandberg, docent och utbildare, som i 25 år forskat och skrivit om teamarbete. Han menar att det har blivit ett mode att tala om att vi ska jobba i team.
– Men ofta har ledningen inte tänkt igenom varför personalen ska arbeta i team, eller vilka arbetsuppgifter som egentligen passar för det. Att det kan ta från några månader upp till år att få ett teamarbete att fungera väl tas heller sällan med i beräkningarna!
Han pratar om »teamifieringen« av arbetslivet och menar att starka ekonomiska motiv ligger bakom utvecklingen. Arbetsgivare tror, menar han, att personalen är underutnyttjad och kan producera mer och bättre tillsammans.
Också Susanne Pettersson, kommunikolog och förändringscoach, betonar att ett fungerande team ska skapa ett mervärde. Tillsammans med sin kollega Göran Persson har hon skrivit boken Dra åt samma håll om gruppdynamik och effektivt samarbete.
– Deltagarna i ett team ska ge varandra kraft och energi och känna att de hjälper varandra framåt, säger hon.
Håkan Sandberg menar att det är viktigt att skilja på ett team och en arbetsgrupp.
– Vi är många som arbetar bredvid varandra och ändå inte når ett gemensamt arbetsresultat, säger han. I teamarbete ska människor interagera med varandra. Det ska ge en samarbetsvinst.
Ett team måste därför byggas omsorgsfullt och i lugn och ro, menar han.
– Utgångspunkterna ska vara: »vilken arbetsuppgift är det vi ska lösa och vilka personer passar att arbeta ihop?« Det gäller att göra en matchning av professioner och kompetenser.
Fler än åtta till tio personer bör inte ingå, menar Håkan Sandberg. Om gruppen är större blir det svårt att upprätthålla ett bra samtal med alla.
Susanne Pettersson har en bakgrund som elitidrottare och anser att arbetslivet kan lära en del av idrotten vad gäller samarbete.
– Inom idrotten är man medveten om att ett team både vinner och förlorar ihop och att laget inte är starkare än sin svagaste länk, säger hon.
När man sätter samman ett team brukar det hända saker mellan gruppdeltagarna.
– Det finns personer som bara är på jobbet för att lyfta lön och det finns de som vill komma in i teamarbetet utan att lyckas. Det händer också att folk råkar i luven på varandra. Sådant måste en teamledare kunna hantera, säger Susanne Pettersson.
Hon menar att just teamledaren är avgörande för att samarbetet ska fungera. Ledaren måste snabbt lösa de knutar som uppstår, för att de inte ska ligga kvar och skava i gruppen.
– Teamledaren ska hjälpa gruppen att uppnå resultat och skapa bra förutsättningar för arbetet, vara tydlig med vilka resurser man har och vilka ramar som gäller i fråga om ekonomi och tid och så vidare. När det uppstår samarbetsproblem är det ofta för att det inte finns ett tydligt ledarskap och för att deltagarna inte har en klar bild av vad teamet förväntas åstadkomma, säger hon.
Håkan Sandberg menar att teamledarens främsta uppgift är att påminna gruppen om varför den är där, ge råd och mycket uppmuntran. Just feedback och uppmuntran brukar många team som han jobbar med efterlysa.
– Arbetsledningen måste också vara aktsam på konsekvenserna när människor jobbar intensivt ihop, säger han. Hur mycket arbete bör läggas på teamet? Hur effektivt är jobbet de gör? Och något som tyvärr tenderar att glömmas bort: hur mår de människor som dras in i ett sådant här tätt samarbete?
Ett bra samarbetsklimat är avgörande för att människor ska känna välbefinnande.
– För att betona det har jag myntat begreppet samarbetshälsa, säger han. Uppstår det samarbetsproblem kanske folk inte går till jobbet eller presterar på en väldigt låg nivå.
När en arbetsgivare bestämmer att »nu ska vi jobba i team« måste man hitta ett sätt att tydliggöra allas välmående.
– Du behöver få ett vettigt svar på frågan »Vad tjänar jag på det här?« säger han. Du ska känna att du får använda ditt kunnande, att du får jobba professionellt och att du har ett positivt stöd i gruppen. Fungerar ett team väl kan det vara ett jättebra socialt stöd.
Susanne Pettersson betonar hur viktigt det är att deltagarna faktiskt har roligt tillsammans. En grupp som trivs ihop blir lätt ett vinnande team.
– Samtidigt måste du ha ett eget fokus för ditt arbete i gruppen. »Vad vill jag uppnå, vad är viktigt för mig, hur kan denna arbetsuppgift hjälpa mig i karriären?« säger hon.
Teamarbetet som sådant kan vara en viktig merit, menar Susanne Pettersson. Arbetslivet präglas allt mer av olika typer av teamarbete. Behovet av att fungera väl i samarbeten har ofta en avgörande betydelse för karriärmöjligheterna.
– Hur du fungerar ihop med andra människor är avgörande för att du ska kunna avancera på jobbet och lyckas i samhället i stort, säger Susanne Pettersson.
Håkans Sandbergs råd inför teamarbete
Fundera över:
- Passar arbetsuppgiften för teamarbete?
- Hur ska vi mäta effekterna av just teamarbete?
- Vad menar vi med samarbetsvinster i teamarbetet?
- Hur mår de som arbetat i team?
Susanne Petterssons tips om teamarbete
- Formulera både gemensamma och individuella mål.
- Sätt tydliga ramar.
- Ha roligt tillsammans.
- Ge varandra feedback.
- Lös konflikter tidigt.