Så granskar du din nästa arbetsplats
Du har fått kontakt med en ny tänkbar arbetsgivare och ditt intryck är mycket positivt. Men är det så bra som det verkar? Kolla upp din blivande arbetsgivare och värdera arbetsplatsen rätt.
Hierarki, konflikter, lågt i tak och dåliga arbetsvillkor. Sådan information om en arbetsplats presenteras sällan i rekryteringsprocessen.
Att leta underhandsinformation om en ny arbetsplats är självklart, tycker karriärkonsulten Linus Zackrisson. Om det är ett fast och långsiktigt jobb är det viktigt att det verkar vara rätt ställe för dig.
– Känner du någon på arbetsplatsen, eller har en vän som gör det? Boka en fika och fråga vad som är bra och mindre bra på jobbet, säger han.
Han tycker att webbsajten Linkedin med sitt sökbara nätverk är ett bra redskap för att se om någon i bekantskapskretsen eller en vän till en vän har erfarenhet av en arbetsplats. Eller känner chefen. Genom att lägga lite tid på att googla arbetsplatsen kan du se i vilka sammanhang den har figurerat i media – om den till exempel har varit inblandad i några skandaler.
– Och när du letar i sociala medier kan du hitta vad andra tycker om arbetsplatsen, säger Linus Zackrisson.
Även webbsajten jobinside.se kan ge bra information. Här skriver före detta anställda om sina arbetsplatser.
Linus Zackrisson tycker inte heller att det är fel att titta efter chefens Facebooksida, Instagramkonto eller Twitter – och han menar att det bara är precis en sådan kontroll som man kan förvänta sig att chefen gör av dig vid en rekrytering.
Sedan är det dags att värdera den information som du har fått fram. Finns det stark kritik från en före detta medarbetare? Bekräftas bilden i så fall av flera?
– Använd vanlig sund källkritik. Men om stället är känt för dålig arbetsmiljö och du är orolig över det måste du våga ta diskussionen.
Offentlighetsprincipen gör det möjligt att också söka handlingar som kan röra chefen eller arbetsplatsen. Information om arbetstvister, både anmälningar och domar, kan till exempel begäras ut från Arbetsdomstolen. Hos Diskrimineringsombudsmannen finns uppgifter om anmälningar om diskriminering och avgjorda ärenden.
Linus Zackrisson tycker att du kan ta chansen att ställa frågor om arbetsgivaren under anställningsintervjun. Om personalomsättningen är hög, fråga hur de ser på det. Om du hittat en tvist mellan anställd och arbetsgivare, säg att du läst om det och fråga vad det handlade om. Visar det sig att företaget precis har gått ihop med ett annat bolag, hör efter vad de förväntar sig för konsekvenser av det.
– Men kom ihåg: ingen arbetsplats är felfri, säger Linus Zackrisson.
Att kolla upp en potentiell arbetsplats kan också öka dina chanser att få jobbet. Caroline Tovatt har disputerat vid Linköpings universitet på en avhandling om rekrytering, och hon har sett hur kunskap om en arbetsplats faktiskt ökar chanserna till jobb där.
Det kan till exempel vara bra att försöka förstå vilken kultur som råder på arbetsplatsen. Det gör det lättare att veta vad man kan prata om och hur man ska uppträda under intervjun.
– Det är särskilt bra om man är nyexaminerad eller söker jobb utanför sin egen bransch, där man inte är på sin hemmamark.
Hittar man en person som är kompis med den nya chefen tycker Caroline Tovatt att man helt enkelt kan ringa upp.
– Säg att du är nyfiken på hur din blivande chef är som person. Som regel vill vi dela med oss av sådan information, det är tjänster som man kan få igen.
För att få mer på plats-information rekommenderar Caroline Tovatt också en kontakt med det lokala facket.
På Skatteverket får Ing-Marie Sandin, ordförande för ST-avdelningen på myndigheten, ta emot frågor, och de handlar oftast om löner.
– Men man kan fråga oss om allt. Vi finns ju på arbetsplatsen och vet hur det är, säger hon.
Hon menar att det är upp till varje facklig representant att vara så frispråkig den vill om arbetsmiljön, stämningen mellan kolleger, chefens egenskaper, arbetsvillkor och hur ledningen fungerar. Ofta finns kontaktuppgifter till de fackliga representanterna med i annonsen – och det är bara att ringa.
– Om den fackliga representanten är med på anställningsintervjun kan du också be att få prata enskilt en stund efteråt.
Den som står inför att anställas inom staten har en trygghet i att det exempelvis finns kollektivavtal och försäkringar på arbetsplatsen. Men Ing-Marie Sandin tycker att det är bra att kolla upp den saken om det gäller en privat arbetsgivare, eller om man arbetar via ett bemanningsföretag på en myndighet.
Här kan du hitta uppgifter om jobbet
Hitta kontakter på arbetsplatsen och se vad chefen har för bakgrund.
Sök förutsättningslöst på arbetsplatsens och chefens namn och se vad som kommer upp: nyhetsartiklar, tvister, åsikter från andra? I vilka sammanhang förekommer chefen och arbetsplatsen?
- Twitter, Facebook och Instagram
Chefens konton på sociala medier kan ge en fingervisning om värderingar, genom de nätverk och grupper han eller hon är engagerad i. Se också vad andra personer skriver i sociala medier om arbetsplatsen.
- Jobinside
Sök efter recensioner av arbetsplatsen, inlagda av anställda.
- Offentliga uppgifter
Kontakta exempelvis Arbetsdomstolen för anmälningar och tvister mellan arbetsgivare och arbetstagare. Diskrimineringsombudsmannen har anmälningar och avgöranden om diskriminering på arbetsplatser. Hos Kronofogden kan du se konkurser och skulder.