Monica Stenfall och Erik Lindblom på Chalmers tekniska högskola tycker att det är bra att medarbetare från olika avdelningar får mötas. » I en så här stor organisation är det risk att man blir väldigt fokuserad på sitt eget«, säger Erik Lindblom.
Bild: Jerker Andersson
Monica Stenfall och Erik Lindblom på Chalmers tekniska högskola tycker att det är bra att medarbetare från olika avdelningar får mötas. » I en så här stor organisation är det risk att man blir väldigt fokuserad på sitt eget«, säger Erik Lindblom.

Vill att alla tar ansvar för en öppen kultur

SÅ GJORDE VI: HÖGSKOLAN2017-06-21

För att skapa en bra kultur på en arbetsplats räcker det inte att satsa på ledarskap, resonerar man på Chalmers tekniska högskola. Sedan 2016 möts anställda över avdelningsgränserna för att tala om hur de som medarbetare kan bidra till en bra arbetsmiljö.

Av:  Fatima Grönblad

Hur kan jag bidra till att skapa en öppen och respektfull kultur? Vad kan jag göra för att bli mer delaktig på min arbetsplats? Det var ett par av de frågor som Monica Stenfall, produktionsansvarig på Chalmers tryckeri, diskuterade tillsammans med ett tjugotal anställda från andra avdelningar inom högskolan under en heldag 2016.

– Det var ganska intensivt. Vi fick dela med oss av våra åsikter om olika frågor och situationer. Och så gjorde vi praktiska övningar som handlade om bemötande och attityder.

En övning gick ut på att intervjua en kollega i gruppen, för att sedan återge berättelsen. Inte helt lätt, visade det sig. I flera fall blev det feltolkningar på

vägen.

– Det visade hur viktigt det är att lyssna ordentligt, och att fråga igen om man inte riktigt fattar, säger Monica Stenfall.

Bakgrunden till satsningen är att Chalmers medarbetarenkäter har visat på brister när det gäller upplevelsen av att jobba mot gemensamma mål. Anställda tycker också att de saknar återkoppling och uppskattning från chefer och kolleger. Träffarna om medarbetarskap hålls löpande i form av workshoppar. Tanken är att alla, närmare 3 000 anställda, ska ges möjlighet att gå.

Målet är bland annat att öka samhörigheten och medvetenheten om var och ens eget ansvar.

– Jag tycker att det är bra. Det är inte bara chefer som ska se till att man har en bra arbetsmiljö, utan jag som medarbetare har också min del, säger Monica Stenfall.

Erik Lindblom, arbetsmiljöansvarig i ST-sektionen på Chalmers, var med under diskussionerna som ledde fram till satsningen. Han har inte gått workshoppen än, men har märkt att åsikterna skiljer sig bland dem som varit med.

– Antingen tycker man att det var bra, eller så har man ingen uppfattning.

Själv gillar han upplägget att medarbetare från olika avdelningar får mötas. Det tror han kan bidra till en större förståelse.

– I en så här stor organisation är det risk att man blir väldigt fokuserad på sitt eget.

Monica Stenfall har svårt att bedöma vilken effekt workshopparna haft. För att leda till varaktig förbättring tror hon att de måste följas upp på avdelningsnivå.

– Chalmers är bra på att ge sina anställda möjligheter att utvecklas. En del chefer som är intresserade tar det vidare i sin grupp, medan andra tyvärr bara låter det flyta förbi.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA