Helen Holoch uppskattar att programmet Pausit påminner om att det är dags för rörelse.
Bild: Kristofer Lönnå
Helen Holoch uppskattar att programmet Pausit påminner om att det är dags för rörelse.

Programmet påminner personalen om pauser

SÅ GJORDE VI: PAUSGYMNASTIK2021-10-06

Ett program i jobbdatorn peppar de anställda på Mittuniversitetet till pausgymnastik och påminner om vikten av rörelse under arbetsdagen. Övningarna har gett Helen Holoch bättre ork.

Tre gånger om dagen plingar det till i datorn. Notisen som ploppar upp på skärmen påminner Helen Holoch om att det är dags för en kort pausgymnastik. En omgång tar ungefär två minuter att genomföra och innehåller övningar för hela kroppen, både styrka och rörlighet.

– Det finns väldigt många inställningar att göra själv, om man vill. Vilka övningar som ska komma upp, och hur och när du vill ha dina påminnelser – men annars kan du köra på det som finns från början, förklarar Helen Holoch.

Hon jobbar som schemahandläggare på Mittuniversitetet i Sundsvall och tillbringar mycket tid sittande vid skrivbordet. Under pandemin, när hon liksom många andra tvingats att jobba hemifrån, har hon blivit ännu mer stillasittande. Avbrotten i arbetet har inte uppstått lika naturligt som tidigare och det har känts i kroppen. Pausgymnastiken har blivit en bra hjälp.

Mittuniversitetet började använda Pausit, som programmet heter, under förra året sedan Helena Wallskog, avdelningschef för infrastruktur på universitetet, fått ett tips om det från en kollega.

– Vi märkte ganska snabbt när våra medarbetare började jobba hemifrån att det blev mycket mer stillasittande. Förvånansvärt snabbt dök det också upp besvär med ryggar, axlar och nackar. Det var verkligen en påtaglig skillnad, och ungefär samtidigt fick jag höra talas om programmet, säger hon.

Responsen från de anställda har varit positiv.

– Vi kan se att det är många som har laddat ned och använt det. Det är väldigt välutnyttjat. Jag har fått många mejl och samtal från personer som har tackat för att vi tagit in det här och berättat att det gjort en stor skillnad. Det känns roligt, säger Helena Wallskog.

För Helen Holoch har pausgymnastiken blivit ett lyft. Hon orkar mer under dagarna och känner sig rörligare än tidigare.

– Det är lätt och effektivt att använda. Jag har uppskattat det och vet att många andra känner likadant. Just den här påminnelsen är så bra, för egentligen ska man väl inte sitta mer än 45 minuter åt gången, men det är lätt att det blir mer än så, säger Helen Holoch.

Personalen på Mittuniversitetet har nu påbörjat en successiv återgång till arbetsplatsen. Än så länge har inte arbetsgivaren fattat något beslut om vad som ska hända med programmet efter pandemin.

– Vi har inte bestämt oss. Men med tanke på att det blivit så välanvänt och att många anställda faktiskt har upplevt en skillnad i hur man mår i kroppen efter att ha använt programmet känns det som ett bra beslut att behålla det, säger Helena Wallskog.

Helen Holoch vill gärna göra pausgymnastik även när hon är tillbaka på kontoret.

– Absolut, jag tror att det är jättebra att fortsätta med det här även om man är på plats, säger hon.

Inlagt av Christer Bratt (ej verifierad) fre, 10/29/2021 - 07:42
Vi använder också Pausit och det gör skillnad, särskilt som det går att peka mera precist på de områden som man kanske har problem med. Dessutom ett välbehövligt break i stillasittandet!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA