Eva Zamels arbetsuppgifter har blivit mer varierade sedan hon vidareutbildat sig i juridik. STs avdelningsordförande Håkan Bodin uppskattar att det finns möjligheter för handläggare att utveckla sig i jobbet.
Bild: Peter Engström
Eva Zamels arbetsuppgifter har blivit mer varierade sedan hon vidareutbildat sig i juridik. STs avdelningsordförande Håkan Bodin uppskattar att det finns möjligheter för handläggare att utveckla sig i jobbet.

Juridik gör jobbet intressantare

SÅ GJORDE VI: PRV2017-09-01

I ett pilotprojekt på Patent- och registreringsverket, PRV, har erfarna handläggare fått möjlighet till vidareutbildning i juridik. Eva Zamel är en av dem som gått utbildningen. Hon tycker att det har varit roligt att fördjupa sig och få mer kvalificerade arbetsuppgifter.

– Handläggarrollen har utvecklats jämfört med för dryga tjugo år sedan. Då var det alltid en erfaren jurist som tog beslut, säger Magnus Ahlgren, juristchef på PRV.

I dag får duktiga handläggare på PRV exempelvis skriva och besluta i avslagsärenden inom varumärkesområdet. Idén till en vidareutbildning i juridik till senior handläggare kläcktes när handläggare kom tillbaka från tjänstgöring på EUIPO, PRVs motsvarighet inom EU, dit PRV årligen lånar ut ett par anställda.

Där jobbar handläggare inte bara med avslagsärenden utan även med invändningsärenden. Det är fall där en part har fått ett varumärke registrerat och en annan part har invändningar.

– Det fungerar bra inom EUIPO, och då blev det bakvänt att inte ta vara på det som våra handläggare har lärt sig där, säger Magnus Ahlgren.

Idén utvecklades till en ettårig utbildning som påminner om den introduktionsutbildning som EUIPO har. I utbildningen ingick immaterialrätt och förvaltningsrätt och praktisk träning i handläggning. Utbildningen avslutades med en examensuppgift som föredrogs för ett presidium.

– Examensuppgiften var en omfattande utredning som vi hade nytta av i vår verksamhet, säger Magnus Ahlgren.

Efter godkänd utbildning kan de seniora handläggarna exempelvis arbeta med invändningsärenden och lite mer komplicerade utredningar. De ska också kunna leda praxismöten och företräda PRV internationellt. De som blir seniora handläggare får ett lönepåslag.

Hittills är tre handläggare klara med utbildningen. Eva Zamel, som arbetat på PRV i tjugo år, är en av dem. Hon tycker att det har varit ”kanon”.

– Min huvudsysselsättning är fortfarande ordinarie handläggning. Men det har blivit lite mer varierat och jag har fått fördjupa mig i ärendena.

Hon tycker att möjligheten att utveckla sig i sitt arbete gör PRV till en attraktiv arbetsgivare.

– När man jobbat som handläggare ett tag och vill vidare är det bra att få bita i något mer än de ordinarie arbetsuppgifterna. Det är sporrande.

Håkan Bodin, avdelningsordförande för ST inom PRV, säger att ST lokalt är positivt till vidareutbildningen och välkomnar en fortsättning.

– Handläggare som har jobbat länge och har lång erfarenhet kan känna att de kört fast eller att de inte kan komma så mycket längre rent utvecklingsmässigt eller i sin arbetsroll. Då är det bra att det finns en möjlighet att utveckla sig vidare utan att behöva ta juristexamen.

PRV har utvärderat utbildningen och ska snart fatta beslut om fortsättning och justeringar.

– Det är förhoppningen, men jag vill inte föregripa diskussionen, säger Magnus Ahlgren.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA