Hemmajobbare kan ägna sig åt friskvård varje dag
Flera gånger i veckan tar Anders Bäckström på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en uppiggande promenad under arbetstid. Sedan i höstas har alla anställda på myndigheten som jobbar hemifrån en daglig friskvårdshalvtimme.
Det är hur lyxigt som helst, säger Anders Bäckström, som arbetar på enheten för utbildning och övning på MSB i Karlstad.
Han har jobbat hemifrån sedan förra sommaren. En konsekvens av det är att han blivit mycket mer stillasittande, konstaterar han.
– Jag är mycket sämre på att ta raster när jag sitter hemma än när jag är på kontoret.
Hemma går han dessutom miste om den naturliga rörelse han får på kontoret när han går till kaffeautomaten, till skrivaren, till mötesrum, upp och ned för trapporna mellan olika avdelningar och så vidare.
– Jag bor i en väldigt liten lägenhet och ibland känns det som att jag inte går mer än trettio meter på en dag när jag jobbar hemma, säger Anders Bäckström.
Det var just signaler om att hemarbetet medförde mycket stillasittande som fick arbetsgivaren att utöka möjligheten till friskvård på arbetstid.
– Vi har inte sett någon ökad sjukfrånvaro i och med omställningen till hemarbete, men vi har märkt att många förlorat de naturliga pauserna och rörelsemomenten i arbetsvardagen, säger Cathrin Dalmo, HR-chef på MSB.
Den extra friskvårdshalvtimmen infördes för att kompensera för det, och de som arbetar hemma får utnyttja halvtimmen när det passar under dagen.
Facket tycker att det är väldigt positivt att arbetsgivaren infört möjligheten till daglig friskvård, understryker Frida Billström, vice ordförande för ST inom MSB.
– Vi har under hela pandemitiden jobbat för att arbetsgivaren ska ta sitt arbetsmiljöansvar för dem som jobbar hemifrån och det är glädjande att flera bra steg tagits, säger hon.
Förutom friskvårdshalvtimmen för dem som jobbar hemifrån har friskvårdsbidraget för alla anställda tillfälligt höjts från 2 000 kronor per år till 3 000 kronor i år. Och den vanliga friskvårdstimmen, som alla anställda får ta ut en gång i veckan, finns fortfarande kvar.
På MSB finns en mindre andel anställda som på grund av sina arbetsuppgifter inte kan arbeta hemifrån. Vissa ställde sig frågande till varför inte de omfattades av den dagliga friskvårdshalvtimmen när den infördes, berättar både Frida Billström och Cathrin Dalmo.
Frida Billström framhåller att ST framfört till arbetsgivaren att även de som arbetar på kontoret har behov av mer friskvård.
– Speciellt de som jobbat med coronahanteringen, ett jobb som varit både intensivt och slitsamt, säger hon.
Men enligt arbetsgivaren är friskvårdshalvtimmen en kompensation för något hemarbetarna går miste om genom att inte vara på arbetsplatsen.
– På kontoret rör man sig mer och får naturliga pauser genom att man småpratar med varandra. Hemma är det så lätt att kaffepauserna uteblir och lunchen blir kort, säger Cathrin Dalmo.
Det är något om Anders Bäckström känner igen.
– Jag är dålig på att ta raster hemma och även om jag tänker aktivt på det ibland så sitter jag plötsligt och äter lunch framför datorn.
Sedan halvtimmen infördes har han fått in en rutin att gå ut och promenera i samband med lunchen. Det blir inte varje dag, men flera gånger i veckan.
– Det är ju viktigt att röra på alla leder och lemmar och frisk luft är aldrig fel. Jag känner mig piggare av mina promenader, särskilt under vinterhalvåret märkte jag en skillnad av att få komma ut i dagsljus.
Frida Billström tror att friskvårdshalvtimmen har en förebyggande effekt.
– Vad jag har hört så utnyttjar alla medlemmar halvtimmen ofta. Förutom att det ger dem mer energi i stunden så tror jag att det är ett bra sätt att förbygga framtida ohälsa.