Annons:

Så förbättrar du dina odds

PÅ JOBBET: DITT JOBB2004-09-07

Arbetslösheten ökar och det blir allt svårare att få någon av de tjänster som utannonseras. Din ansökan kan lätt bli »en i mängden«. ST Press hjälper dig att hitta ett jobb.

Av:  Christian Örjestål

Scenariot kan variera. Kanske är du nyutexaminerad från högskolan, kanske är du självlärd och har varit yrkesverksam i 25 år. Kanske är du mitt i karriären och söker nya utmaningar, kanske har du hittat kärleken i en annan stad och kanske har du precis blivit uppsagd. Hur som helst så är du intresserad av ett nytt jobb. Vad gör du?

Hitta jobbet

Arbetsgivare söker efter ny personal på flera olika sätt. Tidigare var annonsering den vanligaste vägen. Idag finns det firmor som har specialiserat sig på att hitta rätt personal till olika arbetsgivare. Men annonsmarknaden är fortfarande den breda vägen till ett nytt jobb.

  • Läs platsannonser i din morgontidning. Läs även någon av de större, rikstäckande, morgontidningarna. Läs din facktidning, där kan finnas en hel del platsannonser.
  • Besök din lokala arbetsförmedling. Arbetsförmedlingen finns på cirka 400 orter i Sverige och där kan du få vägledning och hjälp i ditt jobbsökande. På webbplatsen www.ams.se hittar du dessutom den största och bästa samlingen av utannonserade tjänster.
  • Uppdatera dina nätverk. Det kan vara en idé att berätta för vänner och bekanta och bekantas bekanta att du söker nytt jobb. Kontakter är viktiga när det gäller att hitta ett nytt jobb.
  • Örat mot marken. Den svenska arbetsmarknaden förändras och det betyder att behoven av arbetskraft förändras. Genom att läsa tidningar och följa med i samhällsdebatten kan du få en uppfattning om vilken kompetens som efterfrågas idag och i morgon.

Matchar du annonsen?

En platsannons är arbetsgivarens önskemål på vad de tror att de behöver. En del tar i från tårna och kräver överkvalificerad personal. Andra anger ofullständiga krav och skapar osäkerhet bland de sökande. Det gäller att läsa en platsannons med ett visst mått av kritiskt analyserande.

  • Krav på viss utbildning och eventuell erfarenhet är vanligt. Och oftast ganska självklart, du söker inte en tjänst som jurist om du är utbildad till journalist. Ibland är dock gränsen mellan olika yrken och kraven på viss utbildning inte lika självklara. Till exempel skulle en journalist kunna söka en tjänst som informatör och faktiskt ha en reell chans att få tjänsten.
  • Önskemål är önskemål och inget annat. När antalet sökande är stort tenderar dock arbetsgivarens önskemål att väga allt tyngre. I realiteten kan önskemål väga precis lika tungt som kraven på utbildning.

I annonsen finns även kontaktinformation till arbetsgivaren och de fack som organiserar på arbetsplatsen. Information om arbetsgivaren och arbetsplatsen brukar finnas i kortfattad form. För mer information kan du söka på arbetsgivarens webbplats, ju mer du vet om arbetsplatsen och verksamheten desto bättre kan du förbereda dig för en eventuell anställningsintervju.

Slå en signal

Om 200 personer söker en tjänst kan du vara säker på att bara några stycken tar sig tid att ringa och prata med arbetsgivaren. Genom ett telefonsamtal kan du väcka arbetsgivarens intresse för dig och din ansökan och ibland kan du redan på telefon bestämma tid för att träffas. Var inte för påstridig bara – lagom är alltid bäst.

CV eller meritförteckning?

CV, en förkortning av de latinska orden curriculum vitae som betyder levnadsbeskrivning, kan liknas vid en mycket detaljerad meritförteckning. Det råder en viss begreppsförvirring kring termen men om du ombeds att sända in ditt CV så går det lika bra att skicka in en meritförteckning och ett personligt brev. Det är idag fullt möjligt att göra ett sökbart CV på webben. Besök Ams webbplats för mer information.

Ansökan

När du väl har bestämt dig för att söka en tjänst är det dags att författa och skicka en ansökan. Din ansökan ska bestå av en meritförteckning, ett personligt brev och eventuella bilagor – men bara om de efterfrågas av arbetsgivaren. Ha inte för bråttom när du gör din ansökan, slarv, stavfel och allmän oreda är inte till din fördel. Strukturera din ansökan och tänk på hur du uttrycker dig. I moderna dataprogram, som till exempel MS Works, finns godtagbara mallar för jobbansök- ningar och meritförteckningar.

  • Det personliga brevet är ditt säljbrev. Här ska du på ett enkelt men raffinerat sätt sälja en bild av dig själv som perfekt för den utlysta tjänsten. Eller i alla fall bygga upp så pass mycket intresse hos arbetsgivaren att du blir kallad till en intervju.
  • Inledningen är viktig. Du har bara några få meningar på dig att dra in arbetsgivaren i ditt personliga brev. Du vill att han/hon ska läsa hela brevet och om din inledning inte är bra så kommer arbetsgivarens intresse att försvinna redan där.
  • Meritförteckningen är ett slags enklare CV. Och ett korrekt CV är ofta för omfattande och detaljerat för att vara bra vid en jobbansökan. En meritförteckning med uppgifter om utbildning, tidigare anställningar, meriter och referenser räcker gott och väl. Även en kort redogörelse över fritidsintressen kan vara på sin plats.
  • Foto kan bifogas ansökan. Men gör i så fall en layout där din bild passar in. Lösa fotografier och gem har inget i din ansökan att göra.

Ledord för din ansökan bör vara: kort, koncis, snygg och prydlig.

Användbara länkar

n www.ams.se (arbetsförmedlingen )

n www.offentligajobb.se (jobb inom det offentliga

n www.gronajobb.se (gröna jobb)

n www.traffpunkt.se (arbetsgivare som tänker på arbetsmiljön

n www.regeringen.se (regeringens aspirantprogram och UDs diplomatprogram)

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA