Bild: Janetta Nyberg

Så bryter du nya yrkesvägar

PÅ JOBBET: KARRIÄR2011-08-15

För den som nått vägs ände i sitt nuvarande yrke kan det kännas svårt att sadla om. Men när du bestämt sig för vad du vill går det att ta sig över de praktiska hindren och byta karriär.

Det första rådet till dig som funderar på att byta bana är att ta reda på vad du verkligen vill, säger Heléne Savio, som är en av STs karriärcoacher. Många gånger kan en önskan om att byta yrke egentligen handla om ett missnöje med chefen eller att situationen på jobbet inte är bra.

− Ibland landar vårt samtal i att medlemmen känner att det yrke han eller hon har är okej, och bara genom att ha rett ut det infinner sig ett lugn. Då kan det räcka med att byta arbetsplats.

Heléne Savio säger att en fråga som alla borde ställa sig är om man har en bra balans mellan arbetsliv och fritid.

− Men alla behov behöver inte tillfredställas på arbetet. Lägg in fritiden som en aspekt.

Ta reda på mer om yrket

För den som är säker på sin sak och vill gå vidare kan STs karriärcoacher ge råd och tips. Heléne Savio tycker att det första och viktigaste steget är att samla fakta om det yrke man är intresserad av, och att låta det ta sin tid. Därefter är det bra att göra upp en handlingsplan för hur man ska gå tillväga, från start till mål.

− Ta reda på hur du kan nå dit du vill. Prata med dem som redan arbetar inom yrket, besök arbetsplatser, ta reda på alla fakta, uppmanar hon.

Många gånger kan det kännas omöjligt och svårt, inte minst ekonomiskt, att ta sig till önskeyrket.

− Kolla om det finns alternativa vägar. Fråga dem som redan arbetar inom yrket hur de kom till sin nuvarande position. Sätt upp delmål på längre sikt och inse att ett yrkesbyte tar tid, säger Heléne Savio.

Provjobb kan ge svar

Ett gott råd är också att försöka praktisera eller provjobba inom yrket:

− Jag pratade med en kvinna som ville omskola sig till att arbeta på förskola. Innan hon tog beslutet valde hon att ta tjänstledigt för att prova på. Efter det insåg hon att det inte var hennes grej.

Dimitrios Skyfacos är arbetsförmedlare och rekommenderar alla som vill byta yrke att gå in på Arbetsförmedlingens webbplats. Där finns en hel avdelning med fakta om olika yrken och vad som krävs för dem. Där finns också ett intressetest för den som funderar på att byta bana.

− Det gäller att skaffa sig en bild av vad du egentligen är intresserad av och vilket yrke som matchar dina personliga egenskaper, säger Dimitrios Skyfacos.

Viktigt med back up-plan

Men, säger han, när du väl har bestämt dig är det viktigt att ha en back up-plan för att öka tryggheten.

− Tänk igenom vad du ska göra om det inte går som du tänkt dig. Exempelvis vad du kan jobba med på kort sikt om du avbryter ditt tänkta karriärbyte.

Det kan gå att byta internt

För den som jobbar hos en stor arbetsgivare kan det finnas möjligheter att byta jobb internt. På Försäkringskassan kan handläggare ganska lätt byta från ett försäkringsområde till ett annat, något som kan planeras på utvecklingssamtalen, säger Bruno Berglund, HR-chef på Försäkringskassans HR-stab. Andra byten kräver mer.

− För en assistent som vill bli utredare krävs akademisk utbildning, vilket betyder att man får lägga upp tjänstledigt för studier. Det vi kan stötta med är att informera om vad personen bör komplettera med, men han eller hon får bekosta studierna och tjänstledigheten själv, säger Bruno Berglund.


14 tips till den som funderar på att byta karriär

Karriärcoachens tips:

  • Fundera på om det verkligen är ett yrkesbyte du strävar efter eller om det räcker med att byta arbetsplats.
  • Ta reda på alla fakta om det nya yrke du vill skaffa dig.
  • Fråga personer som redan arbetar med yrket om vägen dit.
  • Besök en arbetsplats eller provjobba.
  • Prata med din chef eller din personalenhet och ta reda på om din arbetsgivare kan erbjuda några möjligheter.
  • Ta reda på vad som gäller på din arbetsplats för exempelvis tjänstledighet, deltid eller liknande under din övergångsperiod.
  • Be STs karriärcoacher om tips och råd.
  • Om ekonomin är ett hinder, låt dina drömmar ta längre tid.
Arbetsförmedlarens tips:
  • Gå in på Arbetsförmedlingens webbplats, www.arbetsformedlingen.se, och klicka på fliken »För arbetssökande« och sedan »Yrke och framtid«. Där finns information om olika yrken och vad som krävs för dem.
  • Arbetsförmedlingens Vägledningscentrum ger råd om olika utbildningar.
  • Om du är osäker – gör Arbetsförmedlingens intressetest.
  • Kontrollera framtidsutsikterna för det yrke du är intresserad av. Arbetsförmed-
  • lingens Yrkeskompass visar arbetsmarknadsläget på kort och lång sikt för 200 yrken.
  • Om du vill starta eget finns det många instanser som ger tips, exempelvis Almi – www.almi.se. Du kan också ringa Arbetsförmedlingens startlinje 020-35 10 10. Möjligheterna att få bidrag är dock begränsade.
  • För arbetssökande finns arbetsmarknadsutbildningar och praktikmöjligheter.

REGLER FÖR TJÄNSTLEDIGHET

  • Enligt lag har alla rätt till tjänstledigt för studier, förutsatt att du varit anställd i minst 6 månader – eller minst 12 månader de senaste två åren. 
  • En liknande rätt finns om du vill starta eget, men du kan bara utnyttja den en gång hos samma arbetsgivare och endast för heltids tjänstledighet i sex månader. Arbetsgivaren kan säga nej om ditt företag konkurrerar med verksamheten.
  • När det gäller tjänstledigt för att prova annan tjänst har tillsvidareanställda som omfattas av Alfaavtalet för statliga myndigheter rätt till tjänstledigt i två år för visstidsanställning inom en annan myndighet.
  • Även affärsverksavtalet, AVA, ger rätt till tjänstledighet för att pröva annan tjänst under vissa omständigheter. Inom övriga avtalsområden och privat sektor finns ingen sådan rätt i de centrala avtalen, men det kan finnas reglerat i lokala avtal eller riktlinjer.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA