Katarina Källkvist, Ann-Charlotte Eklund och Per Bergdahl är alla positiva till arbetsgivarens initiativ att ta upp hbtq-frågor på schemat.
Bild: Casper Hedberg
Katarina Källkvist, Ann-Charlotte Eklund och Per Bergdahl är alla positiva till arbetsgivarens initiativ att ta upp hbtq-frågor på schemat.

Riksdagsförvaltningen lyfter hbtq-frågor

PÅ JOBBET: RIKSDAGEN2015-06-17

Riksdagsförvaltningen har börjat hbtq-utbilda sina medarbetare. ST-medlemmen Katarina Källkvist upptäckte fördomar som hon inte visste att hon hade.

Av:  Tora Villanueva Gran

Att riksdagsförvaltningen lyfter hbtq-frågorna är en del av ett större arbete, förklarar personalchefen Per Bergdahl.

– Vi jobbar ständigt med likabehandling. Det handlar om allt från vilka förutsättningar som finns för att kombinera arbetet med föräldraskap till hur vi bemöter varandra, säger han.

För drygt ett år sedan påbörjade de första medarbetarna en utbildning i hbtq-frågor som RFSL håller i. Om samtliga anställda går den och sedan klarar ett prov, uppfylls ett av kriterierna för att arbetsplatsen ska kunna få RFSLs hbtq-certifiering.

– Men vi vet ännu inte om vi kommer att nå dit, det innebär en stor satsning eftersom vi har 640 anställda. Utbildningen ligger över ett halvår och består av ett antal halvdagar och någon heldag. Det gör att vi får ta det successivt.

Hittills har ungefär 150 anställda hunnit utbildas. De som ständigt möter människor, antingen internt eller externt, har prioriterats. ST-medlemmen Katarina Källkvist är en av dem. Hon arbetar som informationssekreterare och hennes enhet ansvarar för besök i riksdagen för allt från skolklasser till ledande politiker.

– I början tyckte jag att utbildningen höll en alltför basal nivå. Det kändes som att sätta sig i skolbänken. Men det tog sig och djupnade. Så här i efterhand ser jag att den har gett mig mycket. Vi är så inrutade i hur vi ser på människor och jag har blivit mer uppmärksam på mina egna omedvetna fördomar, säger Katarina Källkvist.

Konkret kan det handla om hur hon delar in människor när det till exempel är rollspel för besökare.

– Tidigare gav jag per automatik tjejer roller som kvinnliga politiker och vice versa. I dag lämnar jag det öppet och låter besökarna själva välja. Att behöva spela tjej kan ju kännas helt fel för någon.

STs avdelningsordförande på riksdagen, Ann-Charlotte Eklund, är också positiv till arbetsgivarens initiativ.

– Tyvärr har jag inte gått utbildningen själv än, men jag ser fram emot det. Och det är ju trots allt 2015, det är viktigt att visa respekt för allas olikheter och vara en attraktiv arbetsplats. Sådana initiativ ställer vi oss som facklig organisation bakom.

Fyra tips inför en utbildningsinsats

  • Om ni verkligen vill förändra attityder: gör utbildningen obligatorisk för alla medarbetare. Annars finns det risk att den inte prioriteras. Likabehandling riskerar att ses som något abstrakt som det är svårt att sätta fingret på.
  • Innan ni påbörjar utbildningsinsatsen: förankra den väl hos medarbetarna. Varför ska man gå den? Vad, konkret, kan det förändra i arbetet på just den här enheten?
  • Diskutera tidsupplägget med arrangören av utbildningen: går den att effektivisera?
  • Samarbeta med en aktör som passar just era behov. Kanske är möjligheten till certifiering viktig, men det viktigaste är att satsningen ger konkreta avtryck.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA