Rätt röst hjälper dig nå fram – konsten att tala inför grupp
Känns det som om ingen lyssnar på dig? Har du svårt att få ordet när du vill säga något? Är du rädd för att tala inför en grupp? Då kan det vara dags att arbeta med rösten och kroppsspråket.
Rösten avslöjar om du är glad eller ledsen, uttråkad eller engagerad. Hur du låter hänger också ihop med självförtroendet och självbilden.
Rösten är ditt hörbara jag, som talpedagogen och logonomen Yvonne Lebenberg uttrycker det. Hon arbetar inte enbart med rösten, utan även med talet, tanken, känslan och kroppen, förklarar hon.
För om du vill nå fram och låta trovärdig handlar det inte bara om hur du låter. Det kroppen visar måste stämma överens med orden och tonfallet.
Det är inte frågan om att spela teater, utan om att bli tydligare och visa mer av sig själv. Yvonne Lebenberg liknar kroppen vid ett instrument.
–I stället för att bara använda en eller två tangenter kan man spela över hela registret, säger hon.
Ibland svarar rösten inte riktigt mot den person du är. Då kan det vara svårare att låta förtroendeingivande och få omgivningen att ta till sig det du säger.
–Det är till exempel onödigt att låta som en liten flicka när man fyllt 40. Men det kan kännas ovant att visa sig som mogen kvinna.
Andra har en röst som låter ansträngd eller knarrig. Det är också vanligt att man låter som sina föräldrar. Männen låter som sina pappor och kvinnorna som sina mammor.
Påverka hur du låter
Men rösten är inte en gång för alla given. Alla kan påverka hur de låter, menar Yvonne Lebenberg.
Hon understryker att rösten, känslan och kroppen samspelar. Om kroppen uttrycker otrygghet och dålig självkänsla hörs det när man talar.
Om du i stället sträcker på dig och intar en hållning som du brukar ha när du känner dig nöjd och glad förändras också rösten.
En del människor pratar så fort att det blir tröttsamt att lyssna på dem. Det kan ha många orsaker, en kan vara att de inte fick en syl i vädret när de var barn, säger Yvonne Lebenberg. Som vuxna gör de likadant – skyndar sig att prata innan någon avbryter.
Men om man inte själv tror på vad man säger är det svårt att låta intressant för andra, påpekar hon.
I stället handlar det om att våga ta plats och våga ta den tid man behöver. Ett råd är att stanna upp någon sekund innan man börjar prata.
–Och det är bättre att säga något kort och med eftertryck än att det kommer en massa ord fort.
För att nå fram med ett budskap – vare sig det gäller ett föredrag eller att få barnen att hålla ordning på sina stövlar – måste man först fundera på vad man vill uppnå.
Tänk ut vad du vill säga, hur du ska säga det, vilket språk du ska använda och vid vilket tillfälle det ska sägas.
I stället för att stå i tamburen och skrika till barnen när man kommer hem trött efter jobbet, kan man vid något annat tillfälle lugnt förklara varför det är bra att inte behöva snubbla över stövlarna när man kommer in.
Det handlar också om att hitta olika uttryckssätt beroende på vem eller vilka du vänder dig till. Likaså vilka känslor du vill att budskapet ska väcka, till exempel nyfikenhet, medkänsla eller engagemang.
Andra hör annat än du själv
Ibland uppfattas rösten på ett sätt man själv inte är medveten om. Man kan låta arg, irriterad eller missnöjd utan att veta om det. Och omgivningen reagerar på det rösten uttrycker, inte på hur du själv tror att du låter.
Att tala inför en grupp känns obehagligt för somliga. Och oavsett om man gillar det eller inte måste budskapet nå fram. Hur gör man?
Kroppshållningen är viktig för att du ska känna dig säker. Stå stadigt och i en ställning som du vet att du brukar inta när du är lugn. Ta kontroll över andningen.
Fokusera på det du vill ha sagt och var närvarande. Tänk på varför du är där. Det ger dig också mindre utrymme att tänka på dig själv och på hur andra ska uppfatta dig.
Börja inte prata innan du känner att du fått kontakt.
Rikta rösten till dem som ska ta emot den. Undvik att titta neråt och prassla i dina papper. Om du behöver stolpar kan du ha dem på små kort i papp. Då prasslar det inte.
»Titta ner, memorera, titta upp och leverera«, är Yvonne Lebenbergs råd.
Tala tydligt, så att man förstår dina ord.
Våga ta pauser så att du själv hinner reflektera över vad du sagt, hur du har sagt det och hur det har tagits emot av dem som lyssnar.
Tro själv på vad du säger
Men det handlar inte bara om att fånga åhörarnas intresse. Man måste se till att hålla kvar det också.
–Det är som att stå vid ett rödljus. Om det inte slår om till grönt efter en vettig tid börjar man ringa i mobiltelefonen, rätta till håret, plocka fram läppstiftet. Det måste helt enkelt hända någonting även om förändringen är aldrig så liten.
Variera rösten, det finns många sätt att göra det på: Växla tempo och tonfall, prata med hög, stark röst eller sänk rösten. Det senare, att sänka rösten, kan vara ett effektivt sätt att få folk att lyssna.
Yvonne Lebenberg säger att det är svårt att ge några enkla, snabba råd om hur man ska ändra sin röst för att få bättre gensvar från omgivningen.
–Om du vill inge förtroende gäller det att ha ett röstläge som är avspänt och bottnar i din kropp och i dig själv. Andningen är viktig. Använd magstödet – det är lika viktigt när du talar som när du sjunger. Bit inte ihop tänderna eller använd andra muskler som du inte behöver.
Det viktigaste kanske är att du själv tror på det du har att säga – då blir du trovärdig även inför dem som lyssnar.