Linkedin kan vara ett användbart verktyg för att skapa och underhålla ett professionellt nätverk, särskilt om du utöver att fylla i vad du gjort på jobbet också berättar om dina intressen och drivkrafter och vilket sammanhang du vill verka i.
Bild: Lotta Sjöberg
Linkedin kan vara ett användbart verktyg för att skapa och underhålla ett professionellt nätverk, särskilt om du utöver att fylla i vad du gjort på jobbet också berättar om dina intressen och drivkrafter och vilket sammanhang du vill verka i.

Var dig själv när du bygger ditt nätverk

RÅD OM JOBBET2024-09-17

Många ryggar inför tanken på att ”nätverka”. Men främst handlar det om att vara intresserad och nyfiken – både i personliga möten och på sociala medier som Linkedin. Ett brett professionellt nätverk kan vara till stor nytta i yrkeslivet.

Av:  Bertil Janson

Ett professionellt nätverk – det kan låta märkvärdigt, men egentligen handlar det om kontakter och bekantskaper man har skaffat sig i jobbet, under studietiden och i privatlivet. Den som har många kontakter kan lättare få tips om nya jobbchanser. Men nätverket är minst lika viktigt för att trivas med och komma vidare i jobbet. Dina kontakter kan ge dig nya kunskaper, råd i knepiga frågor och hjälp att utvecklas.

– Många kan känna att jobbet inte är riktigt lika kul som när man började, att det går lite på tomgång, 9–17 varje dag. Då kan nätverket bli till stor hjälp för att hitta nya infallsvinklar, säger Erik Fors-Andrée, jobbexpert och vd på rådgivningsföretaget Go Monday.

Ett stort hinder är själva ordet, menar han. Så snart någon säger ”nätverka” fryser vissa till. Associationerna går till ytligt minglande med cocktailglas i handen i miljöer där många känner sig obekväma. Gerd Wallin, karriärcoach och konsult, håller med om det.

– En del tycker det är hemskt. Så kalla det att mötas eller träffas i stället. Vad det handlar om är att vara nyfiken på att lära känna andra, få nya kunskaper och veta mer om det som intresserar en, säger hon.

Ett nätverk behöver trots allt både byggas på och underhållas för att fylla sin funktion. Så ibland måste klivet över bekvämlighetströskeln tas. En konferens eller en kurs kan vara ett tillfälle att hitta nya kontakter.

– Många står ju ofta och pratar i klungor. Gå fram till någon som står själv, och om du är lite pirrig så säg det! Det personliga är ofta en dörröppnare, säger Gerd Wallin.

Det enda som krävs är att vara beredd på att småprata lite och sedan kanske fråga efter kontaktuppgifter. Det betyder inte att du behöver mingla vilt.

– Prata bara med några, dem som intresserar dig, säger Erik Fors-Andrée.

Även vad gäller kontakter som du redan har är hans råd att fokusera på dem som är roligast att träffa och som du har mest yrkesmässigt utbyte av. Att underhålla den delen av nätverket behöver du inte känna någon större stress kring.

– Tänk inte kvantitet, se den kvalitativa aspekten i stället. Men åtminstone varje halvår kan man ju ta en fika eller ett videomöte, säger Erik Fors-Andrée.

Den dag en knepig jobbfråga dyker upp behöver det inte vara ett stort steg att höra av sig till personer som kan ha kloka synpunkter och råd, menar han.

– I bästa fall är de du har i ditt nätverk också dina vänner. Du känner dem hyfsat bra. Då faller det sig naturligt hur du kontaktar dem och vad du säger eller skriver.

Själv bör du förstås också vara beredd att bistå med råd och stöd om någon hör av sig. Ömsesidigheten är det som får nätverket att funka.

En användbar kanal för att bygga och hålla kontakten med sitt nätverk är sociala medier. Gerd Wallin tycker att Linkedin är ”fantastiskt bra” både för att ta nya kontakter och för att fråga personer man känner – och andra – om råd.

– Skicka ett meddelande och fråga om ni kan ta ett samtal. Många uppskattar en sådan fråga. Får du inget svar är det inget mer med det, sök vidare. Eller gör ett inlägg, starta en tråd och fråga: ”Vad tycker du om det här?”

Ett direktmeddelande bör vara neutralt, sakligt och fritt från värderingar, tycker hon.

– Det är viktigt. Då uppfattas du som seriös.

Erik Fors-Andrée håller med om att Linkedin är användbart. Den som känner sig obekväm på större tillställningar kan trivas bättre med interaktioner online.

– Man ska ha en profil på Linkedin. Det är helt enkelt dumt att inte vara där. Har du en stark profil så kan någon hitta dig. Om du sedan väljer att vara mer aktiv eller bara vill ha en passiv närvaro, det är upp till dig, säger han.

En stark profil på Linkedin består enligt Erik Fors-Andrée av tre delar. Den första är vad du kan och har gjort, ”cv-delen” med utbildning och erfarenheter. Den är de flesta bra på att fylla i. Den andra är vad du vill, vilka intressen och drivkrafter du har. Den tredje är kontexten, alltså vilket sammanhang du vill verka i.

Erik Fors-Andrée ser inte särskilt många starka profiler på Linkedin.

– Det finns en extrem potential för förbättring. Många har knappt fyllt i någon info alls. Sedan finns en stor kategori som fyller i cv-delen, men inte tar det vidare.

Den som vill förstärka sin profil ska sikta på ”Om”-delen, rutan ovanför erfarenheterna, råder han. Där kan man lagom kortfattat beskriva sina intressen och i vilka sammanhang man helst vill verka, exempelvis små eller stora myndigheter.

– Försök hitta någonting som gör att du blir en människa bakom cv-delen. En person av kött och blod med ambitioner, vilja och drivkrafter.

Den som sedan vill använda plattformen för att verkligen nå ut bör jobba på antalet kontakter. 250–300 behövs i ett första skede, men uppemot 500 kontakter krävs för att algoritmen ska lyfta upp dig i andras flöden, enligt Erik Fors-Andrée. Den som vill komma dit måste ”tänka volym”, framhåller han, skicka ut många inbjudningar och tacka ja till alla som ramlar in.

Oavsett hur aktiv man vill vara på plattformen kan alla som ser en poäng med att utbyta erfarenheter, idéer och tankar kring arbetet ha stor nytta av Linkedin, tycker Erik Fors-Andrée.

Dels kan andra som söker personer med dina intressen hitta dig. Dels finns chansen att bli kontaktad när drömjobbet du annars skulle ha missat dyker upp någonstans.

– Jag skulle säga att det är väldigt få rekryteringar i dag som inte i något led går genom Linkedin. Det är ett otroligt viktigt verktyg i jobbsammanhang, både för att ta kontakt, bygga relationer och hitta och få konkreta erbjudanden, säger Erik Fors-Andrée.

Jargongen på plattformen beskriver han som ”säljig och rätt så skrytig”. Vill man anpassa sig till den, och exempelvis berätta om något man är stolt över, så kan man göra det. Eller inte. Viktigast är att du i ditt nätverkande, både på Linkedin och i ”verkliga livet”, hittar ett sätt att vara dig själv, framhåller han.

– Du måste vara autentisk. Det är ett typiskt svårt råd, det förstår jag. För hur är man det? Där måste man hitta svaret själv.

Låt dina intressen bygga ditt nätverk

  • Om du vill utvidga ditt nätverk, börja med att fundera på vilka intressen du har i jobbet, och med vilka du kan diskutera dem.
  • Utveckla dina yrkesmässiga intressen och odla kontakterna. Håll dörren öppen för nya kontakter.
  • Uppdatera din profil på Linkedin. Beskriv i ”om-delen” vad du vill, vad som intresserar dig och i vilka sammanhang du vill verka.
  • Som medlem i ST kan du gratis få förbättringsförslag för din Linkedinprofil. Du kan läsa mer om tjänsten på st.org.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA