Självkänsla kan hjälpa dig att visa dina styrkor
Under anställningsintervjun vill rekryteraren få en realistisk bild av vad du kan. Genom att bygga upp din självkänsla kan du förmedla att du är trygg i din kompetens utan att överdriva dina meriter.
Vid en anställningsintervju behöver du ge en bild av dina kunskaper och erfarenheter som övertygar rekryteraren om att du är rätt person för jobbet. Men det gäller samtidigt att hitta en balans, så att det inte uppfattas som att du blåser upp dina meriter.
En nyckel till det är en god självkänsla, säger Magnus Lindwall, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, som forskat om självkänsla, skrivit en bok om ämnet, och har ytterligare en på gång. Är du nöjd med dig själv och din förmåga märks det vid anställningsintervjun, menar han.
– Att ha god självkänsla är att ge en realistisk bild av dina egenskaper och dina meriter. Var uppriktig och framhäv inte dig själv på ett sätt som inte stämmer, säger han.
I självhjälpsböcker hävdas ofta att du genom att tänka positivt och visualisera
att du lyckas kan höja din självkänsla och nå det mål du föresatt dig.
– Men det finns ingen sådan enkel lösning. Självkänsla byggs från grunden genom att du fokuserar på det som är viktigt för dig att vara bra på, vad du saknar och sådant du vill bli bättre på, säger Magnus Lindwall.
Skulle din självkänsla svikta lite, så är risken att du förvärrar nervositeten om du förbereder dig alltför mycket, framhåller han.
– Plugga inte in svar på 30 frågor, som det tipsas om på en jobbsajt. Ställer rekryteraren andra frågor kan du bli helt ställd då. Fokusera på ett par saker du vill lyfta fram.
Är du inte klar över vad som är dina styrkor och svagheter i arbetslivet är Magnus Lindwalls förslag att be ett par kollegor som du jobbat länge med om hjälp.
– Betona att du inte bara vill ha positiv kritik utan även veta vad du är mindre bra på. Var medveten om att det kan svida lite om du får en återkoppling du inte är beredd på.
Att under intervjun försöka läsa av vad intervjuaren tycker för att på det sättet försöka hitta ett lagom självsäkert tonläge avråder Magnus Lindwall bestämt ifrån.
– Vittnespsykologin visar att det är jättesvårt att korrekt göra sådana bedömningar. Dessutom kan det få dig att tänka att du måste ändra ditt beteende. Då är du ute på en osäker väg, säger han.
Jenny Nilsson, som är enhetschef för rekrytering och bemanning på Försäkringskassan och en erfaren rekryterare, konstaterar att det kan skapa viss tveksamhet om den sökande känns osäker eller väl självsäker, liksom om personen är sparsam med svar.
– Sådant kan dock bero på nervositet. Då gäller det att försöka lätta upp samtalet, säger hon.
Hon har förståelse för att situationen innebär en anspänning.
– Det är vanligt att känna sig lite stressad inför intervjun, men försök se det hela som en rolig upplevelse, råder hon.
Även Anna Nordin, HR-specialist på Naturvårdsverket, framhåller intervjuarens roll för att samtalet ska bli bra.
– Uppgiften som rekryterare är bildligt talat att ge en hjälpande hand och få sakliga svar, säger hon.
Att det ibland kan ta lite tid att formulera sig är inget problem, understryker hon.
– Tänk på att det inte är något krav på att du ska svara ”på löpande band”. Det gör inget om det blir tyst en stund under intervjun, säger Anna Nordin.
Jenny Nilsson och Anna Nordin är eniga om att det bästa rådet inför anställningsintervjun är att förbereda sig väl. Men inte till den grad att svaren känns inrepeterade.
– Det märks att fler och fler sökande förberett sig genom att studera råd och vanliga frågor som lär komma upp under anställningsintervjun. Det är bra att läsa på, men sålla lite bland tipsen och var även självkritisk, säger Anna Nordin.
Det är också viktigt att inte bara fundera på tänkbara svar på mer allmänna intervjufrågor, utan att också skaffa kunskap om just det jobb man söker, betonar Jenny Nilsson.
– Även om många är väl förberedda på frågor om styrkor och svagheter kan de ha missat att ta reda på vad som är myndighetens uppdrag och vad det innebär att jobba statligt, säger Jenny Nilsson.
Skulle anställningsintervjun inte leda till att du erbjuds det jobb du sökt bör du inte se det som att du är dålig eller inte räcker till, framhåller både Anna Nordin och Jenny Nilsson. Tänk att en annan kandidat var mer lämpad för just den här tjänsten, råder de.
Magnus Lindwall ger också tipset att efter intervjun göra en egen realistisk analys av hur du hanterade samtalet – ”Det här klarade jag bra, det här behöver jag ge bättre svar på.”
– Samtidigt är det inte alltid logiska skäl som avgör vem som får jobbet. Det kan vara att ett samtal kändes mer glatt och positivt. Så ha ett mjukt tonfall och ett litet leende i ögonvrån, säger han.
Så lyckas du bättre på anställningsintervjun
- Läs på om tjänsten och arbetsplatsen.
- Förbered dig på frågor som lär komma upp, men gå inte till överdrift.
- Ge en realistisk bild av dig själv.
- Var alert och försök uppfatta vad intervjuaren vill veta.
- Känns en fråga knivig kan du be om att få den förtydligad.
- Var inte rädd om det blir tyst. Jäkta inte fram svar.