Bild: Janetta Nyberg

Så säger du upp dig – på rätt sätt

RÅD OM JOBBET: UPPSÄGNING2015-09-15

Du kan säga upp dig själv när du vill, men uppsägningstiden kommer du inte undan utan arbetsgivarens välvilja. Publikt reder ut rättigheter och skyldigheter för den som säger upp sig på egen begäran.

Av:  Therese Säfström

Om du säger upp dig behöver du inte berätta varför. Men du är skyldig att jobba som vanligt uppsägningstiden ut, vanligen mellan en och sex månader, utan någon absolut rätt att ta ut semester.

Jenny Ekenstierna, som är ombudsman och förbundsjurist på ST, berättar att huvudregeln är att du fortsätter att arbeta med samma lön, arbetsförmåner och lojalitet under uppsägningstiden.

– Om du vill sluta tidigare, genom att till exempel ta ut semester, måste du få det godkänt av arbetsgivaren. Du bryter mot anställningsavtalet om du bara går, och kan i värsta fall bli skadeståndsskyldig, säger hon.

För statligt anställda gäller att uppsägningen ska vara skriftlig enligt lagen om offentlig anställning, men också när det inte krävs är en nedskriven uppsägning att föredra.

– Då slipper man diskussioner om det i efterhand, säger Jenny Ekenstierna.

Vilken uppsägningstid som gäller beror på vilket kollektivavtal du omfattas av, och om det finns någon individuell överenskommelse. Ofta är uppsägningstiden för den som säger upp sig själv kortare än för den som blir uppsagd. Den kan också bli längre om du har varit anställd länge. Omfattas du inte av något avtal gäller lagen om anställningsskydd, las, med en månads uppsägningstid.

Också reglerna för semester är ofta reglerade i avtal. Semester tjänas in till och med sista anställningsdagen.

– Semesterersättning är en intjänad rättighet, så den ska betalas ut till dig i pengar när du slutar, säger Jenny Ekenstierna.

Omvänt kan den som redan har tagit ut mer semester än den intjänade få löneavdrag för det.

Staffan Ingmanson är specialist inom arbetsrätt och universitetslektor vid juridiska institutionen vid Umeå universitet. Hans råd är tydligt: om du vill säga upp dig, tänk noga igenom det innan.

– Du är bunden av din uppsägning och kan inte ångra dig sedan, även om det finns vissa undantag, säger han.

Staffan Ingmanson nämner två situationer. Den ena är att du har sagt upp dig i vredesmod, och sedan förutsättningslöst tar tillbaka uppsägningen inom någon eller några dagar. Den andra är att en arbetsgivare genom exempelvis trakasserier förmår en anställd att säga upp sig själv, så kallad framprovocerad uppsägning.

– Då kan du i efterhand ångra dig och väcka talan mot arbetsgivaren. Arbetsdomstolen likställer det med att arbetsgivaren har gjort en uppsägning som inte är sakligt grundad, säger Staffan Ingmanson.

Från en tidsbegränsad anställning, som allmän visstidsanställning eller vikariat, kan man i princip inte säga upp sig. Anställningen gäller den avtalade tiden ut. 

– Du kan alltid komma överens med arbetsgivaren om en lösning. Men ställs det på sin spets kan du bli skyldig att betala skadestånd om du inte arbetar den tid ni har kommit överens om.

Du kan mötas av kalla handen hos a-kassan

Den som säger upp sig själv kan förlora det skyddsnät som den som blir uppsagd har. Se upp med a-kassan, inkomstförsäkringen och trygghetssystemen.

För den som säger upp sig själv på grund av en allmän vantrivsel väntar avstängning från a-kassan i 45 dagar.

För att slippa avstängning vid egen uppsägning krävs en giltig anledning som bedöms från fall till fall.

Det kan till exempel handla om att du blivit mobbad, att din arbetsplats flyttar till annan ort eller att du blir sjuk av ditt jobb.

– Ett typiskt exempel är om jobbet innebär tunga lyft och ryggen inte klarar det, säger Rolf Darner, kassaföreståndare på STs a-kassa.

Men för att inte bli avstängd i en sådan situation krävs att arbetsgivaren utan framgång har försökt att hitta andra arbetsuppgifter. Dessutom krävs ett läkarutlåtande som har gjorts innan uppsägningen där det framgår att jobbet är olämpligt för dig. 

– Se till att du har med dig all nödvändig dokumentation innan du säger upp dig, råder Rolf Darner.

Tänk också på att inte alla inkomstförsäkringar gäller när du säger upp dig själv. Trygghetsorganisationerna, som de olika trygghetsråden och Trygghetsstiftelsen, hjälper i normalfallet inte heller till med omställning om du har sagt upp dig på egen begäran.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA