Annons:

Bild: Lotta Sjöberg

Så kan du stötta en allvarligt sjuk kollega

RÅD OM JOBBET: SJUK KOLLEGA2018-10-09

När en kollega blir allvarligt sjuk påverkas ofta hela arbetsplatsen. En känsla av kris infinner sig lätt och det kan vara svårt att ta in situationen. Mitt i alltihop dyker frågan upp hur man ska bemöta den som är drabbad.

Av:  Maja Lundbäck

Att få besked om en allvarlig sjukdom kan ställa livet på ända, både för den drabbade och närstående. Som arbetskamrat blir man också ofta berörd på något sätt och kan få ta itu med känslor som oro och sorg, men också en relevant fråga: Vad ska man egentligen säga och göra för att stötta den som är sjuk?

Psykologen Maria Steneskog Nyman är beteendevetenskaplig rådgivare på Previa. Hennes bästa råd är att våga ta kontakt med den drabbade. Men det kan vara klokt att gå försiktigt fram.

– Det viktigaste är att visa att man bryr sig, antingen med ord eller till exempel en kram, men det är individuellt vad som passar bäst. Alla är olika, så man får också försöka känna av om den som är sjuk vill prata. En del vill vila från sjukdomen på jobbet och inte bli påminda om den hela tiden. Andra är väldigt öppna och tycker att det är skönt att dela med sig, då får man bli ett lyssnande öra, säger hon.

Hanne-Lise Hedman, som arbetar som HR-konsult på Wise Consulting, har lätt för att sätta sig in i den sjukes perspektiv. För tre år sedan fick hon själv ett cancerbesked. För hennes del gick allt bra och i dag är hon frisk, men erfarenheten av att ha varit drabbad har hjälpt henne mycket i hennes fortsatta arbete med människor. Själv valde hon att berätta för sina kolleger – och det har hon inte ångrat.

– Jag fick ett fantastiskt fint bemötande. De ställde öppna, nyfikna frågor och undrade hur de kunde finnas där för mig. Jag tror generellt att det är bra att fråga hur man kan hjälpa till. Men man får vara beredd på att inte få svar direkt, säger hon.

Maria Steneskog Nyman och Hanne-Lise Hedman är överens om att det sämsta man kan göra som kollega är att dra sig undan eller inte låtsas om sjukdomen. Även om man inte står varandra så nära är det bra att säga någonting i alla fall. Det kan räcka med att tala om att man tänker på personen. Men visst finns det fallgropar att se upp för. Ett exempel är att börja prata om sig själv och sina egna erfarenheter. Det ska man helst låta bli, i alla fall till en början.

– Det kan ge en känsla av att inte ha blivit lyssnad till. Folk kommer också gärna med klämkäcka råd, men det kan bli tokigt. Om den sjuke har en dag när han eller hon är jätteorolig är det inte säkert att det är bra att få peppande kommentarer och hejarop av typen »det här ska nog gå bra, du är så stark«. Då känner man inte sig förstådd. Det gäller att fråga var personen befinner sig i måendet först, säger Hanne-Lise Hedman.

När en arbetskamrat blir sjukskriven är det ofta självklart att de som står kollegan nära också hör av sig. Men det går att söka kontakt även om man inte känner varandra så väl. Att ta ett sådant initiativ är sällan fel och ofta kan det räcka med ett mess där man berättar att man tänker på personen.

– En annan idé är att först fråga chefen om personen vill bli kontaktad och om det skulle vara okej att man ringer. Även ett missat samtal kan vara en tröst i sig, för det kan ge en känsla av att fortfarande vara en del av teamet. Men vi är alla olika, så här gäller det att vara inkännande, säger Hanne-Lise Hedman.

För den som är chef är det viktigt att så tidigt som möjligt ta kontakt och boka ett möte med den sjuke.

– Man kan behöva anpassa arbetssituationen och därför behövs en tät dialog om hur mycket personen orkar arbeta. Sedan gäller det att ha en regelbunden kontakt och visa att man bryr sig, säger Maria Steneskog Nyman.

Kollegerna behöver alltid få viss information om att en person blir borta. Som chef behöver man dock inte gå in på vad det handlar om, men om det är okej att informera om att personen är svårt sjuk så får man vara beredd på att människor reagerar väldigt olika på ett sådant besked.

– En del börjar gråta för att de blir ledsna för personens skull och andra, som bär med sig eget bagage – till exempel om en familjemedlem har gått bort – kan bli chockade eller helt tysta, säger Hanne-Lise Hedman.

Den som ska ge sådan information kan be företagshälsan om coachning för att få mer på fötterna.

– Det är bra om chefen sedan stämmer av med var och en, för att se om någon behöver eget stöd. Det finns också möjlighet att be någon från företagshälsan att träffa och arbeta med hela gruppen, säger Maria Steneskog Nyman.

Att alla inte berättar öppet om sin sjukdom måste respekteras. Ibland händer det dessutom att en person börjar se sjuk ut utan att varken den personen eller chefen har sagt något till övriga gruppen. Om man blir orolig för sin kollegas hälsa är det viktigt att agera. Det kan ju hända att chefen inte vet något.

– I ett sådant läge är det inte fel att på ett taktfullt sätt fråga hur det är. Det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite, tycker jag. Då öppnar man en dörr och visar att man ser att personen behöver hjälp och att man vill personen väl. Ser det illa ut och personen inte verkar förstå allvaret får man ta upp det med chefen, säger Maria Steneskog Nyman.

7 råd om hur du kan bemöta den som är sjuk

  1. Ta kontakt med den som är sjuk.
  2. Gå försiktigt fram och ställ öppna frågor.
  3. Ta initiativet, men låt den som är sjuk prata.
  4. Visa att du bryr dig genom att lyssna.
  5. Fråga gärna hur du kan finnas där för den sjuke.
  6. Var inkännande och försiktig med goda råd.
  7. Prata inte om dina egna sjukdomar.

Rådgivare: Maria Steneskog Nyman och Hanne-Lise Hedman

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA