Förberedelser kan göra dig mindre nervös under anställningsintervjun
Det är lätt att känna sig pressad när man vill visa sig från sin bästa sida. Men genom att förbereda sig ordentligt och fokusera på uppgiften går det lättare att hålla nervositeten i schack under anställningsintervjun.
Den som är väl förberedd inför anställningsintervjun ökar sina chanser att formulera bra svar på frågorna – och känner sig tryggare. Att tänka igenom vilka frågor du kan komma att få är en del av det förarbete du kan göra för att förebygga nervositet, menar Carin-Maria Dahlberg, som arbetar som rekryterare på Försäkringskassan.
– Läs annonsen och titta på vilka krav som ställs. Fundera på vad du har gjort i ditt yrkesliv där de kompetenserna har gjort sig gällande. I vilka sammanhang har du exempelvis behövt hantera stress? Hur gjorde du då? Har man aldrig varit med om sådana frågor förut kan man lätt bli väldigt spänd. Men om du vet lite vad du ska säga blir situationen mycket mindre jobbig.
Björn Ståhlberg, rekryterare på Trafikverket, ger även han rådet att före intervjun titta på vad arbetsgivaren söker och hitta konkreta exempel på vad du har gjort.
– Risken med nervositet är att man blir osammanhängande och lite svår att förstå. Då är det är bra om man har förberett sig så att man kan falla tillbaka på någon typ av anteckningar, säger han.
Ett annat sätt att förbereda sig och bli tryggare kan vara att öva på själva intervjusituationen. Antingen med en kompis eller genom att skaffa sig erfarenhet av så många verkliga rekryteringsintervjuer som möjligt.
– Genom att göra många intervjuer får du träna på att berätta om dig själv. Det är stor chans att du får liknande frågor vid olika intervjuer, säger Björn Ståhlberg.
Men det är inte bara praktisk träning som kan hjälpa dig att hantera din osäkerhet. Att syna och ifrågasätta negativa tankar är ett effektivt sätt att förebygga nervositet, menar Tomas Furmark, professor i psykologi, som forskar om social ångest.
– En anställningsintervju väcker många tankar. Fundera igenom hur du resonerar kring själva situationen. Är negativa tankar som ”tänk om jag inte är tillräckligt bra?” eller ”de kommer inte att tycka om mig” verkligen realistiska? Om man kan förändra hur man tänker kan man också påverka och minska rädsla, ångest och kroppsliga reaktioner när man blir nervös. Försök att ersätta katastroftankar med mer förnuftiga, rationella och trösterika tankar som du kan vila i, säger han.
Behöver du leda in hjärnan på tankar som är snällare mot dig själv, ger Carin-Maria Dahlberg rådet att reflektera över det du redan åstadkommit.
– Har man kommit på en intervju så har man gått igenom flera processer innan dess. Man har gått vidare i ett urval och kanske till och med gjort tester. Det betyder att man faktiskt redan är eftertraktad av den här rekryteraren. Tänk på att rekryteraren också är i en beroendeställning till dig, eftersom han eller hon vill ha bra personal. Om man tänker att intervjun är ett samtal mellan två personer som ska välja varandra känns det kanske lite mindre laddat och farligt, säger hon.
Trots att du förberett dig väl och försöker hålla negativa tankar i schack under intervjun kanske du ändå drabbas av nervositet. Då kan det vara trösterikt att veta att den sannolikt avtar efter en stund, framhåller Tomas Furmark.
– Nervositeten brukar oftast vara störst problem i början. Ångest fungerar på det sättet att om man stannar kvar i situationen kommer känslan att klinga av. Blir man väldigt nervös är det kanske inte läge att försöka kämpa emot. Försök att stå ut med känslan så kommer det förmodligen att känns bättre efter ett tag.
Att det brukar lossna en bit in i intervjun är något Anna Senften, som jobbar på Arbetsmiljöverket som HR-partner med fokus på rekrytering, har noterat.
– Ofta ser man en utveckling där kandidaten slappnar av mot slutet, blir mer sig själv, börjar svara bättre och mer konkret och kommer på fler exempel, säger hon.
Ett bra knep för att tränga undan nervositeten, tycker Carin-Maria Dahlberg, är att fokusera på det ni pratar om under intervjun och vara närvarande i samtalet.
– Om man fastnar i tankar som ”hur uppfattas jag?”, ”vad är rätt att säga?”, ”tänk om jag inte får det här jobbet?” – då blir man supernervös. Om man i stället försöker vara här och nu så tror jag att man också blir mindre nervös, säger hon.
Även om du tror att din nervositet skiner igenom bör du undvika att tänka på den, menar Tomas Furmark.
– Fastnar man i negativt tänkande som ”nu stakar jag mig och rodnar” spär det på den negativa känslan man har. Det kan vara lättare sagt än gjort, men försök att fokusera på det sakliga, säger han.
Ibland kan det kännas bättre att berätta för intervjuaren att du är nervös. Det behöver inte vara någon nackdel att vara ärlig med det.
– Om du säger att du är nervös kan man göra något åt det under själva intervjun. Då kan rekryteraren hjälpa till att skapa en trygg stämning, säger Anna Senften, som menar att det också gynnar rekryteraren som då enklare får fram den information som behövs från dig som kandidat.
Det är också viktigt att sätta realistiska mål, framhåller Tomas Furmark.
– Tycker man det är jobbigt att gå på intervju så är det ingen bra målsättning att man ska genomföra en perfekt intervju utan att vara nervös alls och utan att staka sig en enda gång. En bättre målsättning är att man ska göra sitt bästa och våga genomföra intervjun trots nervositeten, säger han.
Ett sådant mål kan brytas ned i delmål. Tomas Furmark ger som exempel att du kan bestämma dig för att berätta färdigt om en kompetens som du vill lyfta fram, trots att du kanske rodnar eller tappar bort dig.
Kanske förbereder du dig noga och gör allt du kan för att behålla ditt fokus under intervjun – men känner dig ändå väldigt hämmad av din nervositet. Det är inte hela världen, tycker Björn Ståhlberg på Trafikverket:
– De flesta är nervösa vid en intervju och det är inte så många roller där det är av vikt att inte vara det.
Så håller du nervositeten i schack
- Sätt rimliga mål för intervjun. Se det inte som ett misslyckande om allt inte går perfekt.
- Förbered dig på frågorna. Läs på och tänk igenom svar på frågor du tror att du kan få. Fundera också över vilka frågor du själv vill ställa.
- Öva på situationen. Intervjuträna med en vän.
- Undvik negativt tänkande. Observera och ifrågasätt hur du tänker – ersätt katastrofscenarion med rationella, trösterika tankar.
- Peppa dig själv. Tänk på att du redan har blivit utvald och är intressant för rekryteraren.
- Fokusera på det ni pratar om. Försök att inte bedöma dig själv under intervjun, var närvarande i samtalet i stället.