Nästan alla blir fast anställda

PÅ JOBBET: PROVANSTÄLLNINGAR2013-12-18

Med provanställningen kan arbetsgivaren testa personal utan några som helst löften. För den anställde väntar en osäker tid som dock oftast leder till fast jobb. Provanställningar utnyttjas mycket olika inom staten.

Trots att provanställningen ger arbetsgivaren stor frihet är det långtifrån alla statliga arbetsgivare som använder sig av möjligheten.

Försäkringskassan, exempelvis, som förra året genomförde nästan 2 000 externa rekryteringar, provanställer bara undantagsvis.

– Jag har inga siffror, men det är mycket ovanligt, säger Försäkringskassans personaldirektör Lars-Åke Brattlund.

Det beror dels på att myndigheten lyckas väl med att finna rätt kandidater i alla fall, enligt Lars-Åke Brattlund. Dels beror det på att många sökande behöver lockas över från en annan anställning.

– Man lämnar inte en tillsvidareanställning för en provanställning, man gör bara inte det.

På Arbetsförmedlingen, däremot, används möjligheten till provanställning nästan alltid, enligt STs förtroendevalda Mikael Sandberg.

– Ibland kan man undra om det är riktigt rimligt.

De provanställdas utsatthet märks tydligt, tycker han.

– De jobbar hårt och är ibland överduktiga, säger Mikael Sandberg.

Det är dock sällsynt att arbetsgivaren inte låter provanställningar övergå i fast anställning, enligt Mikael Sandberg.

TCOs chefsjurist Samuel Engblom har bilden att detsamma gäller hela arbetsmarknaden.

– Det finns ingen statistik, men jag är övertygad om att den absoluta majoriteten av provanställningar övergår i en tillsvidareanställning.

Fakta

  • Provanställning har funnits i lagen om anställningsskydd i 31 år.
  • Arbetsgivaren kan när som helst avbryta provanställningen men måste varsla två veckor i förväg.
  • Arbetstagaren kan sluta när som helst och är fri att gå över dagen.
  • Dag ett har du rätt till ett anställningsbevis.
  • Efter sex månader blir provanställningen en fast anställning om ingen av parterna sagt något annat.
  • Det kan vara tillåtet med upp till tolv månader långa provanställningar, men bara om det finns ett kollektivavtal om det.

Moderater vill förlänga

Moderatstämman beslutade tidigare i höst att driva frågan om en förlängning av provanställningen till tolv månader. Många kollektivavtal medger redan tolv månader. Inom staten gäller dock anställningsskyddslagens bestämmelse om max sex månader.

Inlagt av Filip (ej verifierad) sön, 05/21/2017 - 08:13
Dessvärre fungerar detta numera ofta tvärtom i praktiken.
Då en längre provanställning (6mån-) utnyttjas av företag för arbetstoppar i företaget.
Det blir lätt för dem att bli av med arbetstagaren, som inget kan säga. (dessutom får arbetstagaren ett vanskligt cv där längre prövotid blir svårare att dölja för att en arbetsgivare valt att inte gå vidare.)
Nej, ingen bra lösning.
Istället 2-3 månader är mer ok.
En arbetsgivare borde efter 3 intervjuer veta ifall dom är intresserade eller inte, dessutom efter att kunna hört med referenser, får dom dessutom 2-3 månader att testa, blir ingen lidande på samma sätt om det inte skulle bli något.
6 månader är enbart för arbetsgivaren, gynnar alltså inte arbetstagaren.
Har själv fått erfara, och sett detta allt för ofta.


Inlagt av Kalle (ej verifierad) tors, 12/10/2020 - 17:57
6 månader är väldigt lång tid. En extremt psykostressande period för arbetstagaren där det dessutom öppnar upp systematisk utnyttjande av företagen. Under denna period är dessutom inte arbetstagaren riktigt anställd och därmed kan det skapa stora problem i våra samhällssystem så som vid lån, försäkringskassor, sjukvård mm. Man lever i en gråzon mellan att vara arbetslös och anställd. 2-3 månader som föregående nämnt vore mer rimligt för alla parter och hoppas verkligen det blir en ändring av detta.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA