Möten för ökad vi-känsla

PÅ JOBBET: HÖGSKOLAN I BORÅS2015-05-28

Det kan vara svårt att skapa tillfällen för möten mellan olika avdelningar på en stor arbetsplats. Men på Högskolan i Borås ordnar man numera stormöten en hel eftermiddag i månaden.

Av:  Tora Villanueva Gran

På Högskolan i Borås arbetar ungefär 700 personer. Som på många andra större arbetsplatser har medarbetare från olika enheter inte så mycket med varandra att göra – var och en har fullt upp med sitt. Det dilemmat kan vara svårt att komma åt.

– Rent fysiskt är högskolan uppdelad i tre olika hus, så kallade akademier. Det är inte alltid man är medveten om vad som händer inom andra delar av lärosätet, säger Jonas Andersson, som är samverkanskoordinator och ordförande för ST-sektionen på högskolan.

Ledningsgruppen såg situationen och ville förändra den. Rektor Björn Brorström pratar om vikten av att skapa en vi-känsla också på en stor och mångfasetterad arbetsplats som en högskola.

– Det behöver finnas forum för att nå så många som möjligt samtidigt. Men det handlar också om att möjliggöra möten mellan medarbetare som kanske inte skulle börja prata med varandra annars. Det kan komma mycket positivt ur det, säger Björn Brorström.

Därför sjösattes de så kallade Gränsöverskridande eftermiddagsmötena i vintras. Nu har man hunnit ha fem sådana och planen är ett i månaden, alltid på en onsdag mellan klockan 13 och 16.

– Vi har försökt se till att den undervisande personalen har föreläsningsfri tid i sina scheman då och att alla andra formella möten läggs vid andra tillfällen, förklarar Björn Brorström.

Men han poängterar att deltagandet måste vara frivilligt.

– Det här ska vara ett erbjudande, aldrig ett tvång. Men vi hoppas göra mötena så intressanta att så många som möjligt väljer att delta.

Hittills har temana varit allt ifrån hjärtstartardemonstration och föreläsning av en hjärtforskare vid högskolan, till en eftermiddag på tema hållbar utveckling. Man bryter alltid för fikapaus mitt i, så att folk ska kunna mingla.

 

Kimmo Kurkinen, som är universitetsadjunkt och studierektor för byggutbildningarna, har varit med vid flera tillfällen.

– Jag uppskattar framför allt att träffa kolleger från andra discipliner.

Det ligger i tiden att få in även samhällsvetenskapliga och ekonomiska inslag på byggutbildningarna. För att få till den tvärvetenskapen är det viktigt för mig att få större insyn i annan forskning vid högskolan.

 

Samla till möten över enhetsgränser

  • Se till att vara inkluderande: alla på arbetsplatsen ska kunna vara med. Plocka bort samtliga formella åtaganden under den aktuella mötestiden.
  • Gå ut med datum för möten i god tid, helst ett halvår innan, så att alla har möjlighet att planera in det i sina kalendrar.
  • Lägg mötena under vanlig kontorstid, så att även småbarnsföräldrar och långpendlande medarbetare ska kunna delta.
  • Se till att skapa tid för fika och informellt nätverkande.
  • Lyssna in trender och behov, ge alla medarbetare möjlighet att föreslå teman för mötena.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA