Man måste jobba för att det ska vara högt i tak
Många vittnar om att det är lågt i tak på arbetsplatsen, samtidigt som ledningen med eftertryck påstår motsatsen.
Det krävs hårt arbete och mod för att uppnå känslan av att det verkligen är högt i tak. Den som framför tankar och idéer som går stick i stäv mot arbetsgivarens uppfattning kan bli avsnäst med motiveringen att man inte är lojal.
Sådant kan få den modigaste medarbetaren att bli tyst och det bästa arbetslaget att tappa motivation. Det finns de som till och med blir sjuka av situationen.
Men vad kan man då göra för att förhindra att det blir lågt i tak, och vad man kan göra om det redan är det?
Jag anser att det krävs mod och ödmjukhet hos både chef och medarbetare för att det ska bli högt i tak. Chefen måste våga lyssna och släppa på prestigen, och medarbetarna måste våga säga sin mening.
För att nå dit behöver chefen och arbetslaget avsätta tid för att komma fram till normer och förhållningssätt. Alla ska veta vad som gäller och hur man agerar om någon inte följer det överenskomna.
Ta gärna hjälp av någon expert på sådant arbete. Även nya kolleger måste få veta vad som gäller i gruppen och få dryfta sina tankar. Sist men inte minst viktigt är det att arbetet följs upp regelbundet.
Om ingen vågar säga emot chefen, då är det lågt i tak och något måste göras. Till exempel:
- Gå ihop flera kolleger och prata med chefen, ta upp hur ni upplever situationen i arbetslaget och er oro över både verksamheten och hur arbetslaget mår.
- Kräv åtgärder.
- Svara ärligt på medarbetarundersökningar så att arbetsgivaren inte kan hävda att det inte finns problem.
- Om det inte hjälper, be skyddsombud eller fack att ta upp frågan med chefen. Om det behövs, lyft problemen till nästa chefsnivå.
- Ställ krav på att få hjälp av en extern part.
Susanne Linde Husbom, ombudsman på ST