Lönsamt vara förberedd
Ska du förhandla med chefen om din lön och vill nå maximalt resultat? Här får du 23 råd om hur du kan förbereda dig. Plus gråt-tipset.
Det finns många – både bra och dåliga – sätt att försöka få upp sin lön.
Ett av de mer originella var det som en vän till en av mina arbetskamrater använde sig av. På frågan hur han burit sig åt för att få flera tusen kronor i lönehöjning svarade han underfundigt:
»När jag kom in till chefen började jag grina. Sen talade jag om för honom hur underskattad jag känner mig«.
Vi som inte vill eller kan använda gråttricket kan istället testa följande:
Gör det här i god tid före mötet med chefen:
1. Du kanske behöver tala om för din chef vad du faktiskt ägnar din arbetstid åt. Skriv därför ner allt vad du gör under låt oss säga en vecka. Kanske blir du själv förvånad över hur många och varierade dina arbetsuppgifter är.
2. Fundera på om du har fått nya arbetsuppgifter sedan lönen ändrades förra gången. Att du har tagit på dig nya arbetsuppgifter är ett bra och allmänt accepterat argument för ett lönepåslag. Skriv ner!
3. Har du genomgått någon utbildning eller annan form av kompetensutveckling sedan sist? Du kan ju ha lärt dig nya saker utan att ha deltagit i någon formell utbildning. Även kunskaper du har fått utanför jobbet kan ha relevans vid lönesättningen.
Skriv ner så att du kommer ihåg det!
4. Har du rätt »marknadsvärde«? Ta reda på löneläget för andra som har liknande jobb som dig. Ring runt, fråga vänner och bekanta. Fråga facket. Skriv ner!
5. Om du tror att ditt jobb har ett lågt marknadsvärde, så tänk efter en gång till: Har inte just du unika egenskaper och erfarenheter som gör att du är svår att ersätta? Skriv!
6. Titta på din egen löneutveckling. Jämför också med hur löneutvecklingen ser ut för andra med liknande arbetsuppgifter och för arbetsplatsen som helhet. Ta hjälp av facket och personalkontoret. Skriv ner vad du kommer fram till.
7. Ta reda på om det finns någon lönepolicy på arbetsplatsen och jämför din löneutveckling med vad som står i policyn. Skriv ner!
8. Finns det en arbetsvärdering så var du förmodligen med när den genomfördes. Plocka fram den igen och gå igenom hur du nu anser att dina arbetsuppgifter och din förmåga ska värderas. Kanske är det en bra idé att välja ut några av de kriterier som du anser passar särskilt bra in på dig och lyfta fram dem i lönesamtalet med chefen. Skriv ner vad du kommer fram till.
9. Använd jämställdhetslagen. Löneskillnader kan vara osakliga om de skiljer sig från lönen för andra som har lika eller likvärdiga arbetsuppgifter.
När dagen för mötet närmar sig:
10. Framför allt: Glöm jantelagen!
Vi har nog alla i större eller mindre grad lärt oss att självberöm luktar illa. Vi ska inte förhäva oss och tro att vi är något.
Förmodligen är jantelagen än fastare förankrad hos kvinnor än hos män.
Skippa den!
Tänk efter. Vad är du bra på? Hur sköter du dina arbetsuppgifter? Är du snabb, effektiv, kreativ, serviceinriktad, bra på att samarbeta osv? Är du beredd att ta på dig nya arbetsuppgifter? Skriv ner. Välj ut de bästa argumenten utifrån vad som krävs i ditt arbete.
11. Plocka lämpliga delar ur det du skrivit ner tidigare. Överskölj inte din chef med siffror och listor. Men valda delar kanske du kan överlämna skriftligt och resten kan du använda som stöd för minnet.
12. Tänk noga igenom vad det är du vill framföra. Varför är just du värd en högre lön? Undvik negativa argument som »Lena och Olle har mycket mer betalt trots att de inte jobbar hälften så effektivt som jag«.
Skriv ner dina argument.
13. Fundera också på var du vill att mötet ska äga rum. Att ha sin chef upptornad på andra sidan skrivbordet i dennes arbetsrum är inte alltid den psykologiskt sett bästa platsen för ett lyckat lönesamtal. Kanske ska du föreslå att mötet äger rum på en mer neutral plats utan störande telefoner och folk som knackar på dörren.
Nu är det snart dags:
14. Även om du träffar chefen dagligen kan det vara idé att fundera över vad du sätter på dig. En mörk kavaj är respektingivande och aldrig fel.
15. Se till att du får en stund för dig själv före mötet. Börja inte lönesamtalet med att komma inrusande med andan i halsen.
16. Gå igenom alla argument en gång till, titta på dina anteckningar och fundera över i ungefär vilken ordning du ska ta upp dem.
17. Peppa dig själv. Kom ihåg att jantelagen är upphävd. Du måste själv tro på att du gör ett bra jobb om du ska kunna övertyga någon annan om det.
18. Slappna av. Sätt på någon vacker musik och njut.
Nu är det dags för själva samtalet:
19. För fram dina argument ett i taget. Kanske din chef vill kommentera det du säger?
20. Tänk på kroppsspråket. Att sitta längst ut på en stol och bita på naglarna gör till exempel ett intryck av stor osäkerhet.
21. Om du tycker att situationen känns svår och ovan, tänk på att din chef kanske känner likadant.
22. Om du inte får några spontana synpunkter så fråga vad chefen tycker.
23. Var beredd på att du kan få frågan hur mycket du själv anser att du ska ha i lön. Var inte för blygsam!
Om inget annat hjälper – byt jobb! Det ger ofta den bästa chansen till ett rejält lönelyft.
Lycka till!