»Jag tror alla mår bättre av att kunna påverka sina arbetsupp­gifter«, säger Helen Björklund, flankerad av teamkamraterna Anders Bergqvist och Berit Norgren.
Bild: Siv Öberg
»Jag tror alla mår bättre av att kunna påverka sina arbetsupp­gifter«, säger Helen Björklund, flankerad av teamkamraterna Anders Bergqvist och Berit Norgren.

Lagarbetet ger mer inflytande

PÅ JOBBET: POSTEN2013-06-18

Förr kunde det vara svårt att få igenom sina idéer. Men nu jobbar Posten i Varberg i team. Det gör det lättare för de anställda att genomföra förbättringar. Dessutom upplever de att de har fått större frihet.

Det började med ett förslag från högsta ledningen om att vara med i ett pilotprojekt. Nu, drygt ett år senare, är de flesta anställda positiva till att chefen i Varberg nappade på att införa ett så kallat teambaserat arbetssätt.

– Alla är gladare och nöjdare, säger Helen Björklund, brevbärare och ST-medlem.

Hon är med i ett av de fyra teamen, som består av runt 15 personer vardera. Varje morgon träffas teamen i fem till tio minuter för att prata om gårdagen och gå igenom om det har inträffat något speciellt. Efter det delar de upp arbetsuppgifterna sinsemellan. Om någon behöver gå till tandläkaren kan den personen ta en kortare runda för att nästa dag jämna ut med en längre. Och är någon förkyld kan han eller hon få köra bil i stället för att ta en tur som innehåller trappor.

Tidigare var det lagledaren som bestämde över vilka rundor som de anställda skulle ta, men Helen Björklund tycker att det här är mycket bättre.

– Jag tror alla mår bättre av att kunna påverka sina arbetsuppgifter, säger hon.

En annan viktig del i teambaserade arbetssätt är veckomöten. En gång i veckan träffas teamet i 15 till 20 minuter för att gå igenom hur veckan har varit och om det finns förbättringar att göra. På så sätt kan gruppen tipsa varandra, testa idéer och utveckla arbetet utan att behöva blanda in chefen. Det gör att idéerna går mycket snabbare att få igenom.

– Förr kunde det vara så att de anställda kom med idéer till chefen, som lade det i en hög på skrivbordet och sedan glömde bort det. Men nu händer det något med förslagen. Då växer du som människa, säger Kristofer Björklund, STs arbetsplatsombud i Varberg och ledamot i sektionsstyrelsen.

På veckomötena kommer också fler till tals än på de stora arbetsplatsmöten som tidigare hölls en gång i månaden. Nu behövs stormötena bara en gång i kvartalet. Michael Ljungström, som är chef på Posten i Varberg, är nöjd med att man har infört teambaserade arbetssätt.

– Det skapar ett engagemang bland medarbetarna och de upplever en större delaktighet, säger han.

Arbetssättet införs nu inom hela koncernen och beräknas vara klart under 2015.

Kristofer Björklunds tips för teamarbete

  • Lös först eventuella interna konflikter.
  • Se till att det är en bra mix i teamet vad gäller ålder, kön och arbetsuppgifter.
  • Lägg mycket krut på ett bra uppstartsmöte där alla får diskutera spelreglerna i teamet.
  • Se till att ingen hamnar i skymundan eller blir överkörd i teamet. Om det händer behöver ledningen rycka in.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA