Samarbetet om arbetstagarkonsulten har fört ST och Saco-S på Kungliga biblioteket, här representerade av Märta Forsberg och Karl Isaksson, närmare varandra.
Bild: Elis Hoffman
Samarbetet om arbetstagarkonsulten har fört ST och Saco-S på Kungliga biblioteket, här representerade av Märta Forsberg och Karl Isaksson, närmare varandra.

Konsult gav dem bättre koll

PÅ JOBBET: KUNGLIGA BIBLIOTEKET2014-03-25

Facken på Kungliga biblioteket hade svårt att hänga med när arbetsgivaren skulle omorganisera och spara. Lösningen blev att anlita en arbetstagarkonsult som redde ut begreppen.

Kungliga biblioteket, KB, har en ansträngd ekonomi. Verksamheten har fått nya uppdrag, exempelvis lagring av material publicerat på internet. Samtidigt måste man spara för en ekonomi i balans senast 2016. Arbetsgivaren ansåg sig behöva säga upp anställda på grund av arbetsbrist och inledde förhandlingar.

STs ordförande på KB, Märta Forsberg, tyckte att det var en tung process.

– Det var en situation som vi aldrig haft på KB förut. Vi upplevde att vi inte fick de ekonomiska underlag som vi behövde av arbetsgivaren, underlagen som beskrev vägen till beslut, säger hon.

I förhandlingarna satt även Karl Isaksson, ordförande för Saco-S. Tillsammans enades de båda facken om att samarbeta och kalla in en så kallad arbetstagarkonsult. En sådan kan man få hjälp av genom Rådet för partsgemensamt stöd inom det statliga avtalsområdet, det så kallade Partsrådet. Facken ville veta om det fanns alternativa åtgärder för att effektivisera verksamheten och nå besparingsmålen.

Arbetstagarkonsulten gjorde en egen utredning av situationen på KB. Det tog fem veckor och under tiden låg förhandlingarna nere. Rapporten, som blev klar i oktober, visade att det var omöjligt att undvika besparingar på personalkostnader.

– Det var hemskt tråkigt, men vår roll är att kvalitetssäkra att arbetsgivaren följer regelverket och det hjälpte arbetstagarkonsulten till med, säger Karl Isaksson.

– Jag blev nedslagen när jag läste rapporten. Vi visste redan om det, men här fick vi det bekräftat, säger Märta Forsberg.

Båda uppmanar dock andra fack att utnyttja möjligheten, när den finns.

– Om arbetsgivaren hade gett oss det vi begärde hade vi suttit under tidspress med 20 pärmar. Kanske hade vi inte haft kompetensen att dra rätt slutsatser, säger Märta Forsberg.

Karl Isaksson nickar.

– Min upplevelse är att även arbetsgivaren tyckte att det var bra att vi gjorde det här. Arbetstagarkonsultens rapport är även ett kvitto för ledningen, säger han.

Inledningsvis blev arbetsgivaren dock irriterad över att behöva avbryta förhandlingarna, berättar Märta Forsberg. Det är ganska vanligt, enligt Christian Camitz, STs kontaktperson i frågan om arbetstagarkonsulter.

– Arbetsgivarna vill ofta att förhandlingarna ska gå snabbt, säger han.

En bestående effekt av samarbetet kring att anlita arbetstagarkonsulten är att ST och Saco-S på KB nu har goda och täta kontakter, och bättre kan företräda medlemmarna, menar Märta Forsberg.

– Tillsammans representerar vi 90 procent av de anställda, säger hon.

Så tar ni hjälp av en arbetstagarkonsult

  • ST-avdelningar kan få hjälp av arbetstagarkonsult genom kollektivavtalet Samverkan för utveckling.
  • Ansökan om hjälp görs hos Partsrådet.
  • Arbetstagarkonsulten kan anlitas inför förestående förändringar eller rationaliseringar som har väsentlig betydelse för verksamhetens omfattning samt för de anställdas sysselsättning.
  • Sök hjälp i god tid. I början av processen är möjligheten till påverkan större.
  • Avgränsa uppdraget noga. En arbetstagarkonsult kan endast anlitas för tillfälliga uppdrag.

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA