Kan mina fackliga uppdrag hjälpa mig i karriären?

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2010-10-22

Jag har genom åren haft olika typer av förtroendeuppdrag för ST. Jag ska nu söka ett nytt arbete och funderar lite på hur jag skall marknadsföra detta.

Sverige är ett »föreningsland« där mängder av tid, engagemang och kraft läggs ned i organisationer och föreningar. I mina samtal märker jag att många överhuvudtaget inte ser sitt medverkande som en merit eller tonar ned omfattningen av sitt uppdrag. Min ingång är den motsatta. Se detta som en merit! Lyft fram dessa förtroendeuppdrag och förklara vad de gått ut på och vad de gett dig.

Det kan handla om att du har fått kunskaper dina kolleger inte har – som koll på avtal och lagar.

Du har också vässat dina förmågor. Rollen som länk mellan arbetsgivaren och dina kolleger kräver ansvarstagande och förmåga att se saker från olika perspektiv. Ditt uppdrag har säkert också någon gång inneburit svåra situationer för dig, dina kolleger och din arbetsgivare. Lyft fram vad du lärt dig av det.

Du har visat engagemang i form av målmedvetet arbete. En förtroendevald som jag pratade med hade genomfört en arbetsvärdering på sin arbetsplats och på så sätt bidragit till att öka respekten för sina kollegers yrkesroller, vilket lett till löneökningar. Engagemanget visade sig i timmar av förberedelser, utvärderingar och dialog med ledningen.

Du har övat upp din förmåga att göra flera saker samtidigt. Som förtroendevald får du ofta flera olika uppgifter som ska samsas med de ordinarie arbetsuppgifterna. Här krävs det en förmåga att prioritera sin tid, vilket bygger på ett personligt ledarskap.

Du har visat prov på ledarskap. Ledarskap handlar mycket om att fatta beslut. Alla beslut är inte roliga att fatta. Då krävs en stor portion mod och en hel del tankeverksamhet av den förtroendevalde.

Allt detta är saker ditt förtroendeuppdrag kan ha gett dig. Om du lyckas förklara vad din roll inneburit ökar du chansen att din framtida arbetsgivare förstår vad din erfarenhet är värd – och därmed din egen chans till ett nytt jobb.

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA