Inte allas dröm att vara chef

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACH2015-01-20

Många anställda drömmer om att avancera och bli chef. Kanske tyder det egentligen på att arbetsgivarna har misslyckats med att möta sina medarbetares behov.

Av:  Inger Ehn Knobblock

De medlemmar som jag talar med strävar ofta efter något mer än det jobb de har i dag. Nästan alla säger sig vilja utvecklas i sitt arbete. De vill ta mer ansvar och få mer inflytande över verksamheten. Och inte minst vill de få tillgång till mer viktig information. De vill helt enkelt bli chefer.

Men de har inte alltid funderat över vad det egentligen innebär att gå in i en chefsroll. Det är förvisso sant att du som chef ska ta ansvar och att du har ett avgörande inflytande över verksamheten. Vanligtvis har du också tillgång till viktig information.

Men som chef förväntas du dessutom att vara lyhörd, empatisk, tydlig, ärlig, dynamisk, pålitlig, närvarande, tillgänglig och modig. Du måste också kunna manövrera mellan att å ena sidan företräda din enhet och dina medarbetare – och å andra sidan visa lojalitet med andra chefer. Du ska också underordna dig din högsta chef. Så ser idealet ut.

Mot detta ideal står vardagen. Den består inte sällan av snålt tilltagna budgetar, konflikter, ständiga omorganiseringar och maktkamper. För att inte tala om de många och långa interna mötena.

Jag tror att drömmen om att bli chef många gånger handlar om arbetsgivarnas misslyckande. De har helt enkelt inte tid att se de anställdas behov av utveckling eller att ge dem möjligheter att utvidga sin yrkesroll. Jag misstänker också att många chefer tror att de är bättre på att informera än vad de verkligen är – därav medarbetarnas längtan efter mer information.

Nästa gång du börjar drömma om att bli chef tycker jag att du ska börja med att fundera över hur du kan skapa en ny karriär, inom ramen för ditt jobb. Vilka steg kan du ta för att utvecklas? Ska du satsa på vidareutbildning, behöver du en extern mentor eller kan ni i arbetsgruppen skapa intressanta och stimulerande kunskapsseminarier? Det kan vara en väg att förbättra verksamheten, samtidigt som du utvecklar ditt eget arbetsinnehåll.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA