Hyllningen är ofta en läpparnas bekännelse

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACH2015-05-06

Alla som anser att medarbetarna är arbetsplatsens
viktigaste resurs behöver också
behandla dem därefter.

Av:  Gert Ohlin

För ett tag sedan, i samband med en föreläsning, kom jag att tänka på den välkände bankmannen och företagsledaren Jacob Wallenberg, som lär ha sagt: »Företagets viktigaste resurs är personalen och dess dådkraft«. Jag började fundera på i vilken utsträckning som detta präglar arbetsförhållandena i dag.

Efter att ha reflekterat över den frågeställningen en stund känner jag mig tyvärr inte alltför entusiastisk – åtminstone inte om jag ser till mina egna erfarenheter som arbetsplatsutvecklare. Alltför ofta får jag intrycket att liknande påståenden tyvärr mest är läpparnas bekännelse.

Enligt min uppfattning vilar ett något större ansvar på de offentliga arbetsgivarna att erbjuda sina medarbetare så bra arbetsförutsättningar – läs gärna arbetsmiljö – som möjligt. Arbetsförutsättningarna inom den offentliga sektorn borde vara normsättande. Varför inte gå före och visa vägen för alla andra arbetsgivare?

Här i Publikt läser jag ofta om rena missförhållanden och i min egen vardag möter jag många gånger arbetsförhållanden som inte kan ha sin grund i en övertygelse om att »personalen och dess dådkraft« är verksamhetens viktigaste resurs. Många instämmer nog i Jacob Wallenbergs uttalande, men det är inte alla som tycks vara beredda att ta konsekvenserna av den inställningen.

Den arbetsgivare som vill agera i linje med Jacob Wallenbergs uttalande måste naturligtvis göra allt som är möjligt för att stödja sina medarbetare och underhålla deras miljö, erbjuda utvecklingsmöjligheter och vårda arbetsplatsen. Vad säger du – blir du omsorgsfullt behandlad, eller upplever du att du bara är en anställd i mängden? Som medarbetare är du värd att få den uppmärksamhet och den omtanke man visar verksamhetens viktigaste resurs.

Gert Ohlin är konsult och arbetsplatsutvecklare

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA