Emelie Nilsson har gått flera av CSNs webbutbildningar. Det är bra att man kan gå tillbaka om det är något man inte förstår, säger hon.
Bild: Karl Melander
Emelie Nilsson har gått flera av CSNs webbutbildningar. Det är bra att man kan gå tillbaka om det är något man inte förstår, säger hon.

Hon går kursen när hon vill

PÅ JOBBET: CSN2013-08-20

När som helst kan anställda på CSN gå in på en webbaserad läroportal och ta del av myndighetens webbutbildningar. ST-medlemmen Emelie Nilsson tycker att det är bra att kunna läsa i lugn och ro och att utbildningen ligger kvar i systemet.

Centrala studiestödsnämnden, CSN, har byggt upp en webbaserad läroportal som kompletterar de vanliga utbildningarna för personalen. I den finns exempelvis en säkerhetsutbildning som alla anställda måste gå. Den tar upp allt från hur anställda ska hantera känslig information till hur man gör en incidentrapport.

Emelie Nilsson arbetar som studiemedelsutredare på CSN i Visby. Hon har gått flera av webbutbildningarna i läroportalen, exempelvis studiemedelsutbildningen. Den tar upp regler om studiemedel och visar även steg för steg hur man handlägger i myndighetens system.

– Fördelen är att du i lugn och ro kan sitta och ta in informationen. Om du inte fattar kan du gå tillbaka direkt, men du kan också gå tillbaka när du har jobbat ett tag och undrar över något.

När Emelie Nilsson gick studie- medelsutbildningen kombinerades den med fysiska möten med en lärare i ett klassrum.

– Det var jättebra med en kombination, för jag ser webbutbildningarna mest som ett komplement. I just det här fallet började vi med webbutbildningen, och då hade man en bra grund inför den andra utbildningen.

Förutom säkerhets- och studie-medelsutbildningen finns också utbildning för handläggarna inom studie-hjälp för gymnasiet och inom återbetalning, liksom ledarskapsutbildning.

– Tanken är att alla ska kunna nå utbildningarna och att medarbetarna ska kunna gå utbildningen precis när de behöver den, inte ett halvår före eller efter, säger Helena Karlsson, HR-utvecklare inom CSN.

Hon och hennes kollega berättar att de började med att ta fram kompetensprofiler och formulera lärmål. Men det är många som har varit inblandade – fack, chefer, specialister och inte minst handläggarna själva som har skrivit utbildningsmodulerna.

– Sedan lägger vi upp kurser. Ibland blandar vi flera olika lärmetoder. Vi kommer att fortsätta med lärarledda utbildningar, men där det går försöker vi vara effektiva, just för tillgängligheten och för att folk ska slippa resa, säger Helena Edlund, även hon HR-utvecklare.

Anneli Gårdbäck, ordförande för ST inom CSN, berättar att ST har varit med och jobbat fram konceptet.

– Min uppfattning är att det har fungerat väldigt bra. I början diskuterade vi mycket i central samverkan, både själva innehållet och hur det skulle gå till.

Enligt henne har webbutbildningarna många fördelar, exempelvis att anställda kan gå dem när de har behov av dem.

– ST ser en kombination av lärarledda och webbaserade utbildningar som det bästa upplägget.

HR-utvecklarnas bästa tips

  • Var noga med formuleringen av lärmålen, det är de som styr innehållet.
  • Gör inte modulerna för långa, utan så korta och koncisa som möjligt.
  • Använd en mall så att alla utbildningar ser likadana ut och deltagarna kan känna igen sig.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA